Weet je nog dat moment toen je je huis en tuin voor de eerste keer zag? Werd jij toen gelijk verliefd op de tuin? Of misschien voelde je gelijk een klik met die buitenruimte en zag je de potentie om er een fijne plek van te maken. Diep van binnen voel je: die tuin is belangrijk voor mij. Alleen… dan moet je die geweldige tuinplannen nog realiseren.

herken je het verhaal van natascha?

Misschien verzamel je al tijden tuinplaatjes en tuinideeën. Ik sprak onlangs met Natascha, zij verzamelde de laatste jaren zeker 5000 tuinplaatjes op Pinterest. Ze vertelde me dat ze ergens diep van binnen wel wist wat ze wilde met haar tuin. Maar hoe de tuin er precies uit moest gaan zien, dat kon ze aan niemand duidelijk maken. Het was haar diepe verlangen om zich iedere dag te kunnen verbinden met de natuur. Ieder jaar, wanneer de kampeerspullen weer werden opgeborgen, was er een intense heimwee naar de vrijheid van het leven temidden van de natuur. Ze zou het zo fijn vinden om die vrijheid ook te ervaren in haar eigen tuin. En juist die pijn en heimwee omarmde ze volledig. 

De oplossing? Jouw creativiteit de vrije loop laten gaan en aan de slag gaan met jouw tuinplannen. Ik geef je graag 3 creatietips om in actie te komen.

 

tuinontwerp tips voor de herfst

Tuin moodboard van Natascha: een bostuin 

Creatietip 1

Volg jouw verlangen

De noodzaak om creatief te worden en na te gaan denken komt vanuit je hart. Het is jouw persoonlijke en intense verlangen naar de tuin als plek om volledig jezelf te kunnen zijn. Om helemaal tot je recht te komen. Voor de een is het een verlangen naar een romantische bloemrijke plek; een tuin waar je jezelf identificeert met dat zorgeloze meisje in het katoenen jurkje. Voor de ander de diepe wens om helemaal omringt te zijn door dieren; intens genieten van zoemen, fladderen en fluiten. Wat is jouw tuinverlangen?

Natascha wilde elke dag kunnen voelen hoe warm of hoe koud het is. Net als tijdens haar kampeertripjes. Haar heimwee naar het buitenleven maakte dat ze een bostuin voor zichzelf ontwierp. Een plek waar ze met haar gezin buiten kon leven vanaf de eerste mooie dagen in maart. Een plek waar ze bosplanten tot bloei zag komen. 

Terwijl ze met haar gezin hun nieuwe woning in Austerlitz (provincie Utrecht) aan het verbouwen waren, was Natascha in gedachten vooral bezig met de tuin. Ze begon te dromen over haar tuin en het huis werd voor haar bijzaak. In het dagelijks leven is ze directiesecretaresse, maar ze besloot het avontuur aan te gaan om zelf haar tuinontwerp te maken. Met het idee: mocht dat plan mislukken, dan kon ze altijd nog een tuinarchitect in de arm nemen.

Haar tuinontwerp avontuur begon bij het ontdekken van haar diepste verlangens en het gefocust aan de slag gaan met die duizenden Pinterest plaatjes die ze had. Natascha ontdekte dat ze, gedreven door haar verlangen om met haar gezin in de natuur te leven, het tuinontwerpen eigen kon gaan maken. Ze wist hoe kaal en saai de tuin op dat moment was en ze had duidelijk voor ogen wat ze voor haar gezin wilde creëren. Juist het weten waar je bent en duidelijk voor ogen hebben waar je naar toe wilt, is een succesfactor voor een geslaagde tuin.

 

herfst in de tuin

 Tuinontwerp van Natascha: haar bostuin in Austerlitz 

Creatietip 2

 

Maak ruimte voor magie

 Hoe krijg je jouw tuinontwerp nou op papier? Het voelt een klein beetje als magie, want waar komt dat geweldige ontwerp-idee nou precies vandaan? Het goede nieuws is: die magie kun je faciliteren.

Milou is in het dagelijks leven beleidsadviseur en werkt vanuit huis. Om wat meer afwisseling in haar leven te creëren, besloot ze iets te gaan doen met haar handen: haar eigen tuin ontwerpen. Om Milou’s keuze goed te begrijpen is het interessant om de werking van onze hersenen te begrijpen. 

Onze linkerhersenhelft bevat het vermogen om logisch te redeneren, structuur en orde aan te brengen. De meeste mensen doen een sterk beroep op deze hersenhelft gedurende hun werk. De creativiteit die je nodig hebt bij het tuinontwerpen huist juist in onze rechterhersenhelft. Wat een uitdaging kan zijn, is dat jouw linkerhersenhelft de neiging heeft zich tijdens het tuinontwerpen hyperactief op te stellen. En dingen fluistert als ‘dit is niet logisch, het zal wel niets zijn’. Maar geef niet op! Want door je creatief te blijven openstellen en niet op te geven, is jouw rechterhersenhelft in staat om nieuwe verbindingen te leggen en nieuwe lijnen te trekken.

Creatief bezig zijn is iets waar je bewust voor kunt kiezen. Zo gaf Milou zichzelf een tuinontwerpcursus cadeau en creëerde ze hiermee de mogelijkheid om naast haar werk ook creatieve momenten in haar leven in te bouwen.  Ze zit op dit moment midden in het creatieve tuinontwerpproces en werkt met veel plezier aan een groene tuin met ruimte voor bloemen, beestjes, etentjes en natuurlijk speelruimte voor haar 2-jarige dochter.

     

        tuinontwerp tips voor de herfst

        Tuinschets van Milou

        Creatietip 3

        Durf te spelen

        Het is de kunst een creatieve houding aan te nemen. Gun jezelf de ruimte om te zoeken, te experimenteren, een weg in te slaan en niet tevreden te zijn met het resultaat. Zie het tuinontwerpen als een spel, waarin je tijd en zelfbesef even naar de achtergrond laat verdwijnen. En wees vooral niet te streng voor jezelf!

        Je mag je tuin gaan zien als jouw speelruimte. Jij ontwerpt je tuin voor jezelf en je gezin. Je  creëert een plek waar jullie helemaal tot jullie recht gaan komen. Waar je vroeger als kind uren op de schommel kon zitten, ben je nu misschien intens gelukkig met het plukken van een boeket. Je tuin is de plek om je weer helemaal vrij en gelukkig te voelen.

        Milou gaf zichzelf de ruimte om een tuinontwerp te maken waarin ze helemaal los kwam van haar bestaande tuin. Ze wilde eerst vrij schetsen en uitvinden wat dat opleverde. Ze onderzocht de mogelijkheid haar hele tuin anders in te richten en nam zich voor dat ze altijd nog een stapje terug kon doen. Die creatieve vrijheid is speelruimte die je jezelf mag gunnen.

        Zet bij het maken van jouw tuinontwerp vooral alles in wat je aan creativiteit in huis hebt. Zo zette Betsy haar talent voor fotografie in om een prachtig moodboard te maken. Haar gevoel voor compositie bleek vervolgens ook nog eens heel bruikbaar te zijn bij het laten ontstaan van haar tuinontwerp. Dus haal gewoon eens je favoriete knutselmaterialen uit de kast en ga creatief aan de slag. Je kunt van alles maken en gebruiken: collage, ecoline, kleurpotloden en boetseerklei voor het maken van een maquette.

        Wil jij ook graag jouw droomtuin ontwerpen, net als Betsy, Milou en Natascha? Een fijne tuin creëren is vooral een kwestie van: gewoon lekker aan de slag gaan. Maar ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt om zelf de eerste stap te zetten. Ik help je graag!

         

        tuinontwerp tips voor de herfst

        Het is een goed moment om nieuwe tuinplannen te maken. Je verlangt wellicht alweer naar de aanstaande maanden in de tuin en ziet sterk voor je hoe jouw tuin eruit mag gaan zien. 

        Dit fijne creatieve tuinontwerpproces is iets waar ik jou heel goed in kan helpen en ondersteunen. Maak kennis met mijn manier van werken door je in te schrijven voor de eerstvolgende gratis tuininspiratie workshop. Laat je tijdens de workshop inspireren en aanmoedigen om met je tuinontwerp aan de slag te gaan.

        Zie ik je binnenkort online? Dat lijkt me leuk!

         

        Vond je dit een handig artikel? bewaar hem voor later!

        Je kent het vast wel… Je hebt een handig artikel gelezen, dat je later nog eens terug wilt lezen. Maar waar bewaar je zoiets? Zelf vind ik het heel handig om al mijn tuininspiratie te bundelen en bewaren op Pinterest.

        Wil jij dat ook? Het is super simpel. Klik hieronder op de knop ‘Bewaren’ en bewaar de afbeelding op jouw eigen Pinterest profiel. Zo verlies je het artikel niet meer uit het oog. Heel fijn!

        tuinontwerp tips voor de herfst