Droom je van een knusse tuin? Een tuin die aanvoelt als een omarming? Dat is waarschijnlijk het tuingevoel waar jij diep van binnen naar verlangt. Te vaak missen onze Nederlandse tuintjes privacy, knusheid en geborgenheid en dat zijn nou juist de dingen die we zó nodig hebben na een drukke dag of wanneer we voor onze ontspanning in de tuin zijn.

En dan de uitdaging: hoe ga je van een kleine tuin een knusse tuin maken, zonder hem vol te proppen? En hoe maak je van een grote tuin een gezellige tuin, zonder dat het massaal aanvoelt en het ruimtelijke gevoel te verliezen? In dit artikel help ik je op weg met het ontwerpen van jouw knusse tuin.

Een knusse tuin ontwerpen

De knusse tuin vraagt om een goed doordacht tuinontwerp. Je hebt misschien al eens eerder geprobeerd om zelf een gezellige tuin te maken, maar je weet simpelweg niet waar je wat moet neerzetten en hoe je het tot een fijn geheel maakt. En dat blijft zo, totdat je een plan maakt en daarmee aan de slag gaat.

Daarvoor is het belangrijk dat je hardop de belangrijke zaken in de tuin durft te bespreken. Hoe zit je nu in de tuin? Ga jij voor je ontspanning in je bikini in een ligstoel liggen? Of ben jij je stiekem de hele tijd bewust van hoe je er bij zit en wat je doet wanneer je in de tuin bent, want:  ‘je weet maar nooit wie er kijkt of wie er meeluistert’? Privacy en een gevoel van geborgenheid zijn voorwaarden voor een fijne tuin. Mijn vraag aan jou is: ‘Hoe fijn is jouw tuin op dit moment?’

Met de volgende 5 tips help ik je op weg en kan jij zelf aan de slag om een knusse tuin te creëren.
 

1. Klein = fijn

We kennen allemaal de uitspraak ‘klein maar fijn’. Deze uitspraak geldt ook in je tuin! Mensen zijn niet geprogrammeerd voor grote en weidse ruimten. Als vanzelf zijn we geneigd om kleine plekjes op te zoeken: een veilig plekje waarvandaan we om ons heen kijken.

Ontwerp daarom voor jezelf een plekje in je tuin waar je je geborgen voelt en waarvandaan je de grote (boze) wereld kunt beschouwen. En heb je een groot tuinoppervlak? Creëer dan meerdere van dit soort kleine plekjes in je tuin.

2. Plant een boom

Een boom in je tuinontwerp is altijd een goed idee. Ik vertelde net al over het creëren van kleine plekjes waar je je geborgen voelt. Dit kun je onder andere bereiken met bomen. Een boom voelt als een groene omarming. Daarom zitten we ook zo graag op een bankje onder een boom.

En weet je wat het leuke is? Voor iedere tuin is er een geschikte boom te krijgen. Er zijn hele grote bomen voor grote tuinen. Maar er zijn ook bomen die worden gekweekt voor kleine tuinen en die dus ook kleiner blijven, zodat ze niet heel jouw tuin vullen met hun aanwezigheid en je wel kunt profiteren van de geborgenheid en de schaduw die ze bieden op een warme zomerdag.

3. Kies knusse tuinmaterialen

De vele soorten ‘hippe’ bestrating van nu doen vaak kil en onpersoonlijk aan. Denk maar eens aan de antracietkleurige betonstenen die je tegenwoordig in veel tuinen ziet. Er is niks mis met beton, maar als je je hele tuin vult met dit type steen, dan geeft dit vaak geen prettige en warme uitstraling. Dit zorgt er automatisch voor dat je tuin niet knus aanvoelt.

Je kunt daarom, als je op zoek bent naar een knusse tuin, beter kiezen voor bijpassende materialen. Zorg bijvoorbeeld voor veel beplanting en leg enkel stenen (het liefst in een warme tint) op de paadjes die de ene knusse ruimte met de andere verbindt. Daarnaast zorgen hout en grind ook voor een gezellig gevoel.

Een mooie bijkomstigheid van het gebruik van veel beplanting en weinig bestrating is dat het de waterafvoer in je tuin verbetert. In tuinen met veel steen zien we vaak waterproblemen, omdat het water niet goed weg kan.

4. Maak het beste van jouw beste plek

Ga jij zelf een plan voor je nieuwe tuin maken? Het is dan de kunst om de fijnste plek(ken) in jouw tuin extra aandacht te geven in je tuinontwerp. Ga op zoek naar de ‘garden sweetspot’ van jouw tuin. Dit is de plek die jij nu al heel erg fijn vindt en waar je graag zit.

Juist door een fijne plek heel belangrijk te maken in je toekomstige tuin, creëer je een tuin met knusheid op de juiste plekken. Jouw tuin wordt dan echt een plek waar al het goede van jouw tuin samen komt.

 

5. Druk jouw eigen stempel

Jij weet wat jij mooi vindt. Jij weet waar jij van geniet. Jij weet waar je van ontspant. Maak in jouw tuin plekjes waar jij vrolijk van wordt. Misschien is er wel plek voor een deel van jouw verzameling of plaats je er kunst waar jij vrolijk van wordt. Of ben jij net zo’n bloemenmens als ik en is jouw tuin de plek om je te omgeven met honderden vrolijke bloemen?

Laat naar voren komen wat jij mooi vindt en zorg dat jouw tuin wat over jou zegt. Als je dit durft en uitgesproken durft te zijn, zul je merken dat jouw tuin een plek wordt die bij jou past en waar jij kunt ontspannen.

 

Benieuwd wat jij nog meer met jouw tuininrichting kunt doen om een knusse tuin te ontwerpen? Zoek je verdieping op de bovengenoemde tuinontwerp tips? Ik geef regelmatig gratis online tuinworkshops waarbij ik inzoom op de mogelijkheden bij het maken van jouw eigen nieuwe tuinplannen.

Ik leer je onder andere hoe je structuur krijgt in de tuinideeën in je hoofd. Daarnaast vertel ik je hoe je zelf een persoonlijk tuinontwerp kunt maken voor jouw knusse tuin en na het doorlopen van de workshop weet je wat jouw volgende stap is voor het maken van je nieuwe tuinplan. Tot snel!