In de vorige voortuin blog hebben we het gehad over dat de voortuin in Nederland (en België) een ondergeschoven kindje is. En dat terwijl jouw voortuin een visitekaartje is en alles zegt over jouw persoonlijkheid. Naar mijn mening mag je bewust aan de slag gaan met wat jij wilt uitstralen met jouw voortuin. Daarom geef ik je in dit artikel 5 tips voor het ontwerpen van jouw voortuin. Vergeet ook vooral niet om mijn gouden tuinontwerptip voor voortuinen te lezen!

Wat voor soort voortuin heb jij?

Iedere voortuin is anders. Als je in een rijtjeswoning woont dan vraagt dit om een ander ontwerp dan wanneer je eindelijk jouw droomboerderijtje hebt betrokken. Maar hoe jouw situatie op dit moment ook is, ik ga je helpen bij het maken van jouw zelfbedachte prachtig tuinontwerp.

Met de voortuin kan je de uitstraling van jouw woning extra aankleden en onderstrepen. Om je even wat voorbeelden te geven:

 • De tuin van een jaren 30 woning wordt vaak omzoomd door een stenen muur met ijzeren hekwerk.
 • Als we kijken naar de tuin van een moderne blokwoning gaat deze vaak de confrontatie aan met de rechte lijnen, dit met behulp van losse natuurlijke beplanting om het contrast extra sterk neer te zetten.
 • Een boerderijtuin daarentegen sluit vaak aan bij de stijl van de omgeving, bijvoorbeeld leibomen dienen dan vaak als natuurlijk zonnescherm.

Al deze voorbeelden kun je in het achterhoofd houden bij jouw voortuin ontwerp. Maar wat als jouw huis geen duidelijke of uitgesproken stijl heeft? Dan geeft dat jou extra ruimte om je eigen stijl neer te zetten. De stijl van jouw huis is namelijk niet de bepalende factor voor jouw voortuin ontwerp. Het doel is vooral dat jij blij wordt van jouw tuin.

voortuin ontwerpen

Welke beplanting heeft jouw voorkeur?

Hoewel de meeste voortuinen niet erg groot zijn, speelt beplanting ook in de voortuin een grote rol. Beplanting in de voortuin heeft namelijk diverse functies. Bijvoorbeeld voor het bieden van privacy (denk aan hogere beplanting, leibomen of hagen), maar ook als instant gelukmakers (zoals vrolijk bloeiende planten, vlinderlokkende planten en prachtige kleurcombinaties). Ook hierbij mag je jezelf dus weer afvragen: hoe wil je de voortuin inzetten en waar wordt jij blij van?

  5 tips voor jouw voortuin ontwerp

  Ik wens jou een huis toe waar jij je helemaal jezelf mag voelen. En dat als jij jouw straat in komt, jij een glimlach op je gezicht krijgt zodra jij jouw huis in het vizier krijgt. Juist doordat die plek voelt als thuiskomen. Ik hoop dat je er inmiddels van bewust bent dat de voortuin ook bijdraagt aan die beleving. Daarom geef ik je graag een aantal tips voor het ontwerpen van jouw voortuin, zodat jij met jouw voortuin een glimlach op je eigen gezicht en het gezicht van een voorbijganger kan toveren.

   

  1. Zet kleur in om het geheel kloppend te krijgen

  Het is de (tuinontwerp) kunst om je tuin en huis een verbinding aan te laten gaan. En dat kan heel goed met kleuren. Wat dacht je van rode klaprozen langs het pad naar jouw groene voordeur? Een prachtig contrast! Maar je kunt ook een harmonieus kleurschema toepassen, bijvoorbeeld  geel bloeiende planten om je tuin mooi aan te laten sluiten op de muur van je huis, welke is opgetrokken uit gele bakstenen. Met goed gekozen kleuren maak je een statement in jouw voortuin. Het is overigens ook een heel krachtige manier om te laten zien waar jij van houdt en wat jouw persoonlijkheid is.

  voortuin ontwerpen

  2. denk ook eens aan kunst in de voortuin

  Wellicht iets wat niet als eerste in je op komt: kunst in je voortuin. Maar een betere manier om je eigen smaak en stijl met de buurt te delen is er vaak niet. Kunst inspireert anderen: het trekt de aandacht, maakt nieuwsgierig, brengt in vervoering en kan ook troost bieden. Een goede reden om je eens te verdiepen in kunst voor in de voortuin. 

  3. ga voor een duidelijke uitstraling

  Rust en balans werken vaak beter dan ‘van alles en nog wat’ laten gebeuren in je tuin. Om dit te bereiken kan je in jouw tuinontwerp spelen met symmetrie, grote vlakken en duidelijke lijnen. Dat wil overigens niet zeggen dat alleen strakke moderne tuinen geslaagd zijn als voortuin. Ook tuinen met een natuurlijke en weelderige uitstraling kunnen goed werken. Het gaat echt om de balans.  

  Durf jij te kiezen voor een duidelijke uitstraling? Dan moet je ook keuzes durven maken. Als je jezelf dit gunt dan zal jouw tuinontwerp straks heel geslaagd zijn.

  voortuin inrichting blij met je tuin

  4. Leg de nadruk op jouw huis en tuin als één geheel

  Ga eens aan de overkant van je straat staan en kijk dan naar jouw huis en de tuin in het gehele plaatje. Hoe komt het op je over? Is het een geheel of ben je toch iets te enthousiast geweest? Uiteindelijk bepaalt dit of jouw voortuin het huis nog beter tot zijn recht laat komen. Is het in balans met de omgeving en een eenheid qua stijl en uitstraling?

  5. Mist er daarna nog iets?

  Toch hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat jouw voortuin niet in balans is doordat je te veel hebt gedaan. Ik zal dan ook mijn gouden tuinontwerptip voor voortuinen met je delen. Als je wat mist in het gehele plaatje, dan is dat in 9 van de 10 gevallen: een (kleine) boom of mooie struik. Vaak is de voortuin als geheel te laag en dan kan een boom of struik juist de lage beplanting in je tuin en de hoogte van je huis met elkaar verbinden.

  En ga jij naast jouw voortuin ook jouw zijtuin en/of achtertuin ontwerpen? Dan heb ik nog een gouden tip voor je. Zorg dat je het qua sfeer en uitstraling op elkaar laat aansluiten. Ik weet het. 😉 Het wordt steeds uitdagender om alles goed te combineren en de balans te vinden. Op die manier wordt je tuin een soort warme deken om je huis heen. Een plek die bij elkaar hoort en die klopt als je vanuit je huis de tuin inkijkt.

  voortuin ontwerpen

  Heb jij de wens om jouw voortuin aan te pakken?

  Groot gelijk! Je zal versteld staan van de invloed van jouw voortuin op het gehele plaatje. Ik kan me voorstellen dat je met deze tips een heel eind komt in jouw voortuinontwerp. Maar de balans blijft een lastig puntje voor veel mensen. Al helemaal als je alles met elkaar wilt combineren: van de stijl van je huis tot de sfeer de achtertuin en zijtuin.

  De cursus Ontwerp je eigen voortuin is een ideale manier om van jouw voortuin een prachtig geheel te maken. Zodat het helemaal bij jou past en jij er echt blij van wordt. Het is een stappenplan om van een nog wat vaag idee tot een heel concreet tuinontwerp te komen:

   

  Vond je dit een handig artikel? bewaar hem voor later!

  Je kent het vast wel… Je hebt een handig artikel gelezen, dat je later nog eens terug wilt lezen. Maar waar bewaar je zoiets? Zelf vind ik het heel handig om al mijn tuininspiratie te bundelen en bewaren op Pinterest.

  Wil jij dat ook? Het is super simpel. Klik hieronder op de knop ‘Bewaren’ en bewaar de afbeelding op jouw eigen Pinterest profiel. Zo verlies je het artikel niet meer uit het oog. Heel fijn!

  voortuin ontwerpen blij met je tuin