Zes jaar geleden kochten Brenda en haar partner Johan een woning met een fijne lap grond in het idyllisch dorpje Zalk.

De koeien die hen begroetten bij de bezichtiging en de vrijheid net buiten de stad waren voor haar doorslaggevend. Hier wilde ze wonen. 

Tot die tijd had ze nog nooit een tuin gehad, het betegelde pleintje bij haar vorige woning niet meegerekend. In enkele jaren ontwikkelt ze zich tot een gepassioneerd tuinierster met een groot hart voor bijen en bloemen.

Op bezoek bij…

Brenda Gruppen (44)
Verpleegkundige in het ziekenhuis

Woont met haar partner Johan en zoontje in Zalk (Overijssel)

Geniet dagelijks van het rondje ‘wat bloeit er nu’ in haar tuin. Het leukste om te doen in de tuin vindt ze het zaaien en aanplanten van nieuwe planten.

Deelt haar ervaringen op Instagram:
@Brenda Gruppen – Zaden uit Zalk

 Het is zonnig en koud als ik op een mooie dag in maart Zalk bezoek. Net voordat ik bij het huis van Brenda arriveer passeer ik de voortuin van de plaatselijke imker. Een zee van paarse, gele en witte krokussen steelt de show.

Brenda vertelt mij dat ze haar eerste planten juist van deze imker in een speciekuip mee naar huis kreeg. Zo ontdekt ze wat bloemen kunnen doen in je tuin en wat een geweldig leven ze kunnen aantrekken.

De ruimte en prachtige luchten vallen als eerste op in de tuin van Brenda. Maar zeker ook de landelijke ligging: knotwilgen, een molen, weilandjes met pony, schapen en ronddartelende lammetjes.

in de winter begon Brenda met het opkweken van de lathyrus om extra lange stelen te laten groeien.

Zolang de tuinkas nog niet is gerealiseerd, gebruikt Brenda plastic opbergboxen om haar zaden in op te kweken.

Het huis wordt omgeven door tuin: de voorkant is het domein van Johan waar hij moestuiniert. De rest van de tuin pakt Brenda de ruimte om haar geliefde bloemen te zaaien en planten.

De borders golven met prachtige vloeiende randen en verbinden voor, zij en achtertuin met elkaar.

Hoewel de tuin in maart nog relatief kaal oogt valt er al heel wat te ontdekken. Her en der bloeien de eerste voorjaarsbloeiers zoals helleborus, longkruid en gele sleutelbloem.

Als we hier over een paar maanden komen worden we omvergeblazen door de uitbundige bloemenweelde.

“We hebben alles zelf aangelegd”

 

 

Brenda heeft haar tuin zelf ontworpen en samen met Johan aangelegd. Ze heeft een heel eigen visie. In het tuinontwerp ordende zij haar gedachten en wensen op papier. Vervolgens gaat ze er in de tuin mee aan de slag.

Ieder jaar pakken ze een project op wat zich dan aandient en zet ze weer een stapje dichter naar haar wensbeeld. Dit jaar bijvoorbeeld de trampoline.

De gemengde haag plantten Brenda en Johan om privacy te creëren maar ook als windbreker. Een bijkomend voordeel zijn de vele vogels die hun tuin komen bezoeken.

Het zelfgemaakte tuinontwerp, alle projecten voor de komende jaren hebben hun plekje gekregen

De trampoline heeft onlangs zijn definitieve plek gekregen en is ingegraven, net naast de pluktuin van Brenda. Ook hier weeft ze de verschillende elementen in haar tuin door middel van vloeiend vormgegeven borders.

Haar passie voor bloemen en het ruimte geven aan haar zoon en zijn vriendjes komen zo prachtig samen. Zo wordt de tuin een speeltuin voor het hele gezin.

De trampoline heeft dit jaar een definitieve plek gekregen, naast de pluktuin.

Ieder jaar maakt de tuin in een paar maanden tijd een geweldige metamorfose door

Overal zijn gezellige hoekjes en stillevens gecreëerd. Een stel parmantige stenen kippen aan de voet van een boom, grote bakken vol tulpen en terracotta potjes die wachten om hun plek in te nemen in de pluktuin.

In de zomer zal de pluktuin in volle glorie zich tonen. Dan ontvouwen zich de bloemcombinaties die Brenda nu al in haar hoofd heeft, zoals de zalmkleurige strobloem en fijn akkerscherm met een paar knalroze dahlia’s.

Maar eerst verheugd ze zich op de vergeet me nietjes in combinatie met bloeiende akelei, hier en daar een margriet en dan de lupines.

de tuin in  lente, het favoriete seizoen van brenda

“Die combinatie van planten,

als een soort schilderij

met verschillende vormen”

 

 

Wensen zal ze altijd hebben en de tuin is dan ook eigenlijk nooit klaar: een hangmat, tuinkas, een vijvertje, nog meer ruimte voor bloemen.

Maar of ze het type is om ook echt in die hangmat te gaan liggen en ‘niks’ te doen… misschien dat ze toch wel liever in haar tuin rondloopt en nieuwe bloeiende planten ontdekt.

Hoe groot de tuin ook is, de ruimte voor alle bloemen die ze wil laten groeien blijkt ieder jaar toch weer beperkt. Met plezier verkoopt ze daarom in de zomermaanden zelf opgekweekte planten in een stalletje aan de weg.

De uitgebloeide bloemen in haar tuin oogst ze zodat er meer zaad is om op andere plekken te zaaien. Deze verkoopt ze onder de naam Zaden uit Zalk via haar webshop.

Zo zullen ook dit jaar in heel Nederland en België heel wat tuinen bloeien en groeien, waardoor haar geliefde bijen weer meer nectar en stuifmeel zullen vinden.

Brenda verkoopt haar zelf geoogste zaden in haar webshop

“Als je vaak genoeg bloemen

combineert en uitprobeert

krijg je vanzelf favoriete combinaties”

 

 

Luister naar Brenda’s eigen verhaal..

Omdat het verhaal van Brenda zo inspirerend is voor tuineigenaren die ook verlangen het verschil te maken met hun tuin, nodigde ik haar ook uit in de Blij met je tuin Podcast.

Brenda vertelt over het ontstaan van haar tuin maar vooral ook over haar grote passie: bloemencombinaties en bijen.

Ze volgde de afgelopen jaren verschillende tuincursussen en workshops en heeft inmiddels haar manier van tuinieren compleet veranderd. Ze is een inspiratiebron voor vele (pluk)tuinierders.

Klik hier en geniet mee van het fijne gesprek dat Brenda en ik hadden over het creëren van een tuin om blij van te worden: