We kennen in ons land tegenwoordig steeds meer lange perioden van droogte. Is het zo dat jij op warme dagen liever niet buiten zit door de hitte? Voelt de bestrating op deze dagen aan als een steengril en verschrompelen je prachtige bloemenperkjes? Dan wil ik je aanraden om eens na te denken over het aanpassen van jouw tuin aan droge perioden.

In plaats van je te verzetten en dag in dag uit kostbaar water te geven, kan je ook je tuin anders gaan inrichten. Want hoe het klimaat zich precies gaat ontwikkelen weet niemand, maar dat het de komende jaren droger gaat worden staat vast. We zien dit namelijk ook nu al: we hebben al minimaal 2 droge zomers achter de rug (2018 & 2019). Dit is meer dan een toevalligheid.

Ook roept het waterschap al op om niet onnodig zwembadjes te vullen en iedere dag de tuin te sproeien. Dit zegt genoeg over de droogte en de beschikbaarheid van water. Het is dus verstandig om daar nu al op in te gaan spelen en in dit artikel geef ik je 3 tips over hoe jij kan inspelen op de droogte in jouw tuin.

droogte in de tuin

3 tuinontwerp tips voor een fijne tuin in de warme droge zomer

Als jij je tuin een fijne plek wilt laten zijn, ook in droge warme perioden, zal je je tuin moeten aanpassen aan de droge perioden. Het is het handigst om dit met behulp van een (zelfgemaakt) tuinontwerp te doen. Zo kun je vanuit jouw eigen ervaring een fijne schets maken voor de toekomst. Jij weet immers het beste waar je graag zit in de tuin, waar je veel zon hebt en waar juist schaduw. Ik zal je 3 tips geven voor jouw tuinontwerp, waarmee je je tuin droogtebestendig en duurzamer maakt.

 

1. Creëer schaduw waar je graag zit

Zon is fijn, maar te veel zon is schadelijk. Het is ook gewoon niet prettig als je geen uithoek hebt om even buiten te kunnen genieten zonder zon. Zorg dus dat je een zitplek hebt met prettige schaduw door een boom (of bomen) of een begroeide pergola.

Ieder mens heeft zo zijn eigen wensen, dus kijk hierbij vooral naar de wensen van jou en je gezin. Je hoeft niet per se te gaan voor een enorm volle boom. Je kunt spelen met transparantie door te kijken naar het blad van de boom. Een beuk laat bijvoorbeeld geen zon door, maar een lijsterbes heeft een transparante kroon en zorgt hierdoor voor gefilterd licht.

 

  droogte in de tuin

  2. Pas beplanting aan op droge plekken

  Jij bent niet de enige die dorst krijgt van warmte, veel planten ook. Zelf kies ik bewust voor planten die tegen een stootje kunnen en dat wil ik jou ook aanraden. Kies planten die goed tegen droogte kunnen, denk bijvoorbeeld aan Salvia, Zonnehoed, IJzerhard, Sedum of Helenium. Daarnaast zijn ook veel siergrassen goed droogte tolerant. Net als planten die in je favoriete mediterrane vakantieland goed groeien, zoals Lavendel, Oleander en Rozemarijn.

  Tip: Verdiep je ook eens in de gravel gardens van Beth Chatto en je kan je tuin laten bloeien en groeien op de warmste dagen in juli!

  3. Vang het regenwater van je dak en tuin op

  Ik kan me voorstellen dat je ook graag vrolijke bloemetjes in de tuin wilt, maar deze kunnen niet altijd even goed tegen de warmte en droogte. Wees gerust, je hoeft deze niet te laten staan in het tuincentrum. Je kunt er ook voor zorgen dat je je tuin afkoelt en natter maakt, zodat jij en je planten het er naar hun zin gaan krijgen.

  In plaats van de spaarzame regendruppels gelijk door de regenpijp het riool in te laten verdwijnen, kan je het water ook opvangen in een regenton. Zo kan je het regenwater gebruiken om de tuin te sproeien. Een stuk duurzamer dan water uit de kraan! Een andere leuke optie is om water door je tuin te laten lopen met behulp van een klein beekje. Dat is ook heel goed voor het romantische en knusse aspect in de tuin.  

  Tip: Zoek op YouTube eens met de zoekterm ‘afkoppelen hemelwaterafvoer tuin’ en je komt op interessante nieuwe inzichten om het regenwater slim te gebruiken in de tuin.

  droogte in de tuin

  Bijzonder voorbeeld: een bloemenweelde zonder een drup water

  Toch heb je niet altijd water nodig om een fijne (bloemen)tuin te creëren. Een tuin die met droogte kan omgaan ziet er dan ook niet perse uit als een groot droogboeket. Als je je er verder in gaat verdiepen, zal je versteld staan van de mogelijkheden om je tuin om te vormen naar droogteresistente tuin en tegelijk te laten groeien en bloeien.

  Iemand die dit al doende heeft ontdekt en uitgewerkt is de Britse tuinontwerpster Beth Chatto (1923-2018), wie ik hierboven ook al een keer benoemde. Zij ontwierp een tuin op een voormalige parkeerplaats. De tuin is prachtig én krijgt nooit water! Vind je dit interessant, laat je dan in dit filmpje inspireren door Beth Chatto.

  Karin, een van mijn cursisten uit de tuinontwerpcursus, heeft een tuin die voordat zij aan haar nieuwe tuinontwerp begon voor een groot deel uit grind bestond. Ze vond het grind bij de start van de cursus verschrikkelijk. Het liefst zou ze al het grind laten afvoeren en maakte ze er een groen paradijs van. Maar het afvoeren van het grind bleek een te grote onderneming te zijn.

  Karin ontdekte de mogelijkheid om een gravel garden te maken, geïnspireerd door Beth Chatto. Ze ontwierp grote groene eilanden in het grind, gevuld met prachtige planten die tegen droogte kunnen. Wat een groot probleem leek te zijn, bleek opeens haar unieke kans om een droogteresistente tuin te creëren. Dit laat zien dat het niet alleen voor doorgewinterde Britse tuinliefhebber als Beth Chatto mogelijk is om een droogtebestendige tuin te creëren. Het is ook weggelegd voor dames die op zoek zijn naar een fijne tuin in Nederland, zoals wij!

  Heb jij nog andere handige tips om een tuin te creëren waar je ook in een hete zomer blij van wordt?
  Deel en inspireer anderen door ‘m hier onder het artikel te delen in een reactie!

  droogte in de tuin

  meer informatie over hoe jij om kan gaan met droogte in de tuin?

  Ben je overtuigd van de droogtebestendige tuin en wil je graag nog meer inspiratie opdoen? Ik wil je dan graag een paar van mijn favoriete boeken aanraden:

  • The dry garden – Beth Chatto (aff.)
   De grote bedenker van de gravel gardens is Beth Chatto. Lees haar boek (let op: in het Engels) en laat je door haar inspireren.

   

  Verlang jij naar grote veranderingen in je tuin, wil je hem inrichten op de droogte en kan je niet wachten aan de slag te gaan? Doe dan mee aan één van mijn gratis online tuininspiratie workshops. Ik leer je tijdens deze workshop om de basis van jouw nieuwe tuinplan neer te zetten. En ik beloof je ook wat te vertellen over de unieke ONTWERP JE EIGEN ACHTERTUIN cursus. Na het volgen van de workshop weet je hoe je een mooie tuin maakt waar jij je op je gemak voelt, hoe een persoonlijk tuinontwerp binnen jouw bereik ligt en hoe je structuur krijgt in de wirwar van tuinideeën in je hoofd.

  Zie ik je binnenkort online? Dat lijkt me leuk!

   

  Vond je dit een handig artikel? bewaar hem voor later!

  Je kent het vast wel… Je hebt een handig artikel gelezen, dat je later nog eens terug wilt lezen. Maar waar bewaar je zoiets? Zelf vind ik het heel handig om al mijn tuininspiratie te bundelen en bewaren op Pinterest.

  Wil jij dat ook? Het is super simpel. Klik hieronder op de knop ‘Bewaren’ en bewaar de afbeelding op jouw eigen Pinterest profiel. Zo verlies je het artikel niet meer uit het oog. Heel fijn!

  droogte in de tuin