Is het zo dat jij op warme dagen niet buiten kunt zitten? Voelt de bestrating in je tuin aan als een steengril en verschrompelen je prachtige bloemenperkjes? Dan wil ik je uitdagen om na te denken over het aanpassen van jouw tuin aan droge perioden.

In plaats van je verzetten en dag in dag uit kostbaar water te geven, kan je ook je tuin anders gaan inrichten. Want hoe het klimaat zich precies gaat ontwikkelen weet niemand, maar dat het de komende jaren droger gaat worden staat vast.

Het is verstandig om daar bij het aanleggen van een nieuwe tuin op in te spelen en in dit artikel geef ik je 3 tips over hoe jij kan inspelen op de droogte in jouw tuin. 

3 tuinontwerp tips voor een fijne tuin in de warme droge zomer

Als jij je tuin een fijne plek wilt laten zijn, ook in droge warme perioden, zal je je tuin moeten aanpassen aan de droge perioden. Het is het handigst om dit met behulp van een (zelfgemaakt) tuinontwerp te doen. Zo kun je vanuit jouw eigen ervaring een fijne schets maken voor de toekomst. Jij weet immers het beste waar je graag zit in de tuin, waar je veel zon hebt en waar juist schaduw. Ik geef je 3 tips voor jouw tuinontwerp, waarmee je je tuin droogtebestendig en duurzamer maakt.
 

 1. Creëer schaduw waar je graag zit

Zon is fijn, maar te veel zon onprettig. Het is ook niet handig als je geen uithoek hebt om even buiten te kunnen genieten zonder zon. Zorg dus dat je een zitplek hebt met prettige schaduw door een boom (of bomen) of een begroeide pergola.

Ieder mens heeft zo zijn eigen wensen, dus kijk hierbij vooral naar de wensen van jou en je gezin. Je hoeft niet per se te gaan voor een enorm of volle boom. Je kunt spelen met transparantie door te kijken naar het blad van de boom.

Een beuk laat bijvoorbeeld geen zon door, maar een lijsterbes en ook een es heeft een transparante kroon en daarmee creëer je gefilterd licht.

Ook een met klimplanten begroeide pergola zorgt voor schaduw in je tuin. Je kan zo’n houtconstructie vaak ook handig combineren met haken zodat je er een schaduwdoek aan bevestigd. 

pergola blij met je tuin

2. Pas beplanting aan op droge plekken

Jij bent niet de enige die dorst krijgt van warmte, veel planten ook. Zelf kies ik bewust voor planten die tegen een stootje kunnen en dat wil ik jou ook aanraden. Kies planten die goed tegen droogte kunnen, denk bijvoorbeeld aan Salvia, Zonnehoed, IJzerhard, Sedum of Helenium. Daarnaast zijn ook veel siergrassen goed droogte tolerant. Net als planten die in je favoriete mediterrane vakantieland goed groeien, zoals Lavendel, Oleander en Rozemarijn.

Tip: Verdiep je ook eens in de gravel gardens van Beth Chatto en je kan je tuin laten bloeien en groeien op de warmste dagen in juli en augustus!

 

 

droogte resistente beplanting

3. Vang regenwater van je dak in je tuin

Ik kan me voorstellen dat je ook graag vrolijke bloemetjes in de tuin wilt, maar deze kunnen niet altijd even goed tegen de warmte en droogte. Wees gerust, je hoeft deze niet te laten staan in het tuincentrum. Je kunt er ook voor zorgen dat je je tuin afkoelt en natter maakt, zodat jij en je planten het er naar hun zin gaan krijgen.

In plaats van de spaarzame regendruppels gelijk door de regenpijp het riool in te laten verdwijnen, kan je het water opvangen in een regenton. Zo kan je het regenwater gebruiken om de tuin te beregenen. Een stuk duurzamer dan water uit de kraan!

Een andere leuke optie is om water door je tuin te laten lopen met behulp van een klein beekje. Dat is ook heel goed voor het romantische en knusse aspect in de tuin.

Tip: Zoek op YouTube eens met de zoekterm ‘afkoppelen hemelwaterafvoer tuin’ en je komt op interessante nieuwe inzichten om het regenwater slim te gebruiken in de tuin.

Bijzonder voorbeeld: Engelse bloemenweelde zonder een drup water

Je hebt niet altijd water nodig om een fijne bloemrijke tuin te creëren. Een tuin die met droogte kan omgaan hoeft er ook niet perse uit als een verlept boeket. Als je er in verdiept, zal je versteld staan van de mogelijkheden om je tuin om te vormen naar droogteresistente tuin en tegelijk te laten groeien en bloeien.

Iemand die dit al doende heeft ontdekt en uitgewerkt is de Britse tuinontwerpster Beth Chatto (1923-2018), ik noemde haar hierboven al. Zij ontwierp een tuin op een voormalige parkeerplaats. De tuin is prachtig én krijgt nooit water! Vind je dit interessant, laat je dan in dit filmpje inspireren door Beth Chatto.

Karin – zij is een van mijn Ontwerp je eigen tuin cursistes –  had een tuin die voor een groot deel uit grind bestond. Ze vond het grind bij de start van de cursus verschrikkelijk en een groot obstakel om vrij en creatief te kunnen denken. Het liefst zou ze al het grind laten afvoeren en maakte ze er een groen paradijs van. Maar het afvoeren van het grind bleek een te grote onderneming te zijn.

Karin ontdekte de mogelijkheid om in haar tuin een gravel garden te maken, geïnspireerd door Beth Chatto. Ze ontwierp grote groene eilanden in het grind, gevuld met prachtige planten die tegen droogte kunnen.

Wat een groot probleem leek te zijn, bleek opeens haar unieke kans om een droogteresistente tuin te creëren. Hartstikke duurzaam en natuurvriendelijk. Precies wat ze graag wilde. 

Het is niet alleen voor doorgewinterde Britse tuinliefhebbers als Beth Chatto mogelijk om een bloemrijke droogtebestendige tuin te creëren. Het is ook weggelegd voor dames die op zoek zijn naar een fijne tuin in Nederland, zoals wij!

droogte in de tuin

meer informatie over hoe jij om kan gaan met droogte in de tuin?

Ben je overtuigd van de droogtebestendige tuin en wil je graag nog meer inspiratie opdoen? Ik wil je dan graag een paar van mijn favoriete boeken aanraden:

 

Verlang jij naar grote veranderingen in je tuin, wil je hem inrichten op de droogte en kan je niet wachten aan de slag te gaan? Doe dan mee aan één van mijn gratis online tuininspiratie workshops. Ik leer je tijdens deze workshop om de basis van jouw nieuwe tuinplan neer te zetten. En ik beloof je ook wat te vertellen over de unieke ONTWERP JE EIGEN ACHTERTUIN cursus. Na het volgen van de workshop weet je hoe je een mooie tuin maakt waar jij je op je gemak voelt, hoe een persoonlijk tuinontwerp binnen jouw bereik ligt en hoe je structuur krijgt in de wirwar van tuinideeën in je hoofd.

Zie ik je binnenkort online? Dat lijkt me leuk!

 

Vond je dit een handig artikel? bewaar hem voor later!

Je kent het vast wel… Je hebt een handig artikel gelezen, dat je later nog eens terug wilt lezen. Maar waar bewaar je zoiets? Zelf vind ik het heel handig om al mijn tuininspiratie te bundelen en bewaren op Pinterest.

Wil jij dat ook? Het is super simpel. Klik hieronder op de knop ‘Bewaren’ en bewaar de afbeelding op jouw eigen Pinterest profiel. Zo verlies je het artikel niet meer uit het oog. Heel fijn!

droogte in de tuin