Voelt jouw tuin net niet helemaal af? Mis je het ontbrekende puzzelstukje en het gevoel van ‘Ja, dit is het!’? Wil jij je meer verbinden met de natuur en jouw tuin intenser beleven? Ik geloof dat je pas echt 100% geniet van jouw tuin als je er zelf mee aan de slag gaat. Je voelt je meer verbonden met de tuin als je er een fijne plek van maakt, waar jij en de lieve mensen om jou heen ontspanning kunnen vinden. Dát is hoe je -naar mijn mening- blij wordt van je tuin en ik wil je graag leren hoe jij dé tuin creëert waar jij blij van wordt. Zonder dat het ingewikkeld of technisch wordt, maar vooral door de tuin meer te ervaren door kleur!

Stel je dit even voor: je loopt door een park of een tuin met prachtige gekleurde bloemen. Hoe voelt dat? Waarschijnlijk wordt je er spontaan vrolijk van. Het doet iets met je als je door een tuin waar een prettige kleurencombinatie je oog streelt. En dat is niet zo vreemd!

Wanneer je door je tuin loopt dan wil je deze intensief ervaren. De sleutel naar een fijne tuin, is je richten op het aanspreken van jouw zintuigen in de tuin. Je oog is één van de organen die jou (vaak onbewust) laat verbinden met een plek. Kleuren maken gevoelens in je los, zoals rust, energie, frivoliteit of ingetogenheid.

Ik zal in dit artikel twee belangrijke tuinontwerptips aan je geven. Het zijn de sleutels waarmee jij ervoor kunt zorgen dat je het accent in je tuin gaat verleggen, met behulp van kleur. Ik leer je je tuin een nieuwe gelaagdheid mee kunt geven en hoe je je gemoedsrust positief kunt beïnvloeden door kleurgebruik in je tuin. Zo kun je je in je tuin laten meeslepen van ‘kolkende energie naar rustige wateren’. Ga ermee aan de slag, zodat je jouw tuin meer gaat ervaren door kleur en nog meer kan genieten van jouw prachtige tuin. 

Creëer jouw fijne tuin door te spelen met kleuren

Je staat er wellicht niet bewust bij stil, maar iedere kleur heeft zijn eigen betekenis en associatie. Zo is rood de kleur van leven, energie en kracht en staat blauw juist voor vrede, betrouwbaarheid  en rust. Het gevoel dat je krijgt van een kleur, werkt ook door in de tuin. Tuinen waar rustige kleuren worden toegepast komen bescheiden en subtiel op je over. En tuinen die iets energieks in je los willen maken, gebruiken contrast en heldere kleuren.

Op deze manier kun je zelf kiezen welke ‘functie’ jouw tuin voor jou mag hebben. Is het een plek van ontspanning? Of wil je vooral nieuwe energie krijgen van jouw tuin? Waarschijnlijk heb je ook van nature een bepaalde voorkeur voor kleuren. Kies wat bij jou past en verwerk de juiste kleuren in jouw toekomstige tuinplannen.

Wanneer je veel ruimte in je tuin hebt (en werkt met verschillende tuinkamers), kan je voor de ene plek in je tuin kiezen voor contrast en een andere plek subtielere kleuren toepassen. Zo kun je verschillende hoekjes maken in jouw tuin. De een meer voor ontspanning en de ander juist voor het energieke gevoel. Ik wil je graag uitdagen om te gaan spelen met kleuren en te ontdekken wat het met je doet. Er zal een wereld voor je open gaan! 😉

 

De tuin ervaren door kleur: meer energie in je tuin

Warme kleuren doen wat met je, ze laten je hart sneller kloppen. Ze komen als het ware op je af door hun helderheid. Hun warmte zorgt voor energie, maar ook voor gezelligheid. Je vindt dit terug in kleuren zoals oranje, geel en rood. Spreekt meer energie in de tuin je aan? Maak dan een bloemenborder in een of meer van deze kleuren. Het is namelijk ook heel interessant om te werken met contrast in de tuin.

Contrastkleuren, zoals blauw-geel of rood-groen, geven een speels effect in de tuin. Het effect van rood-groen is heel gemakkelijk te bereiken in een tuin met planten. Veel planten zijn namelijk al groen van zichzelf door het blad, kies daarbij een bloem die rood bloeit aan toe en je hebt al een echte eyecatcher gecreëerd. Maar het stopt niet bij gekleurde bloemen! Denk ook eens aan het verven van je tuinmeubels of schutting. 

Wil je voorkomen dat de tuin te druk wordt? Zorg er dan voor dat je niet enkel werkt met felle kleuren, maar dat je ook rustige kleuren toevoegt uit de tweede ontwerpsleutel. Of zorg ervoor dat je werkt met meerdere tinten van een felle kleur. Denk bijvoorbeeld aan meerdere tinten oranje, van licht tot donker. Dat zorgt alweer voor een heel ander tuinbeeld.

Wist je dat bijen ook heel blij worden van heldere kleuren? Wetenschappers hebben ontdekt dat bijen zich extreem aangetrokken voelen tot bloemen in rood, oranje en geel.

 

  De sleutel naar rust en kalmte in je tuin

  Door te kiezen voor koelere kleuren, zoals paars, blauw en wit, zorg je voor meer rust in je tuin. Kies bloemen in rustige kleuren en je creëert een evenwichtige sfeer in je tuin. Maar naast rust, kun je ook door te spelen met koelere kleuren kan je (extra) diepte suggereren in je tuin. Dit zorgt voor een ruimtelijker gevoel in de tuin en het is daarom ook aan te raden om dit toe te passen in een kleine tuin.

  Als je gaat voor rustigere kleuren, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je niet meer hoeft te spelen met kleur. Wanneer je kiest voor één koele kleur in de tuin, gaat het wellicht wat saai voelen. Dan is het juist de kunst om wat contrast toe te voegen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met harmonieuze kleurschema’s. Hierbij is het een kwestie van planten in diverse tinten van dezelfde kleur te combineren, bijvoorbeeld planten die variëren van lichtroze tot donkerroze. Of van lichtblauw tot donkerblauw.

  Met planten kun je voor een groot gedeelte het kleurgebruik in de tuin (en het bijbehorende gevoel) sturen. Het zal er ook zeker voor zorgen dat je de tuin meer gaat ervaren door kleur. Maar ook als je streeft naar meer rust en ontspanning in de tuin, is het interessant om eens te kijken naar de andere onderdelen in jouw tuin. Je kunt de beleving in de tuin namelijk ook sturen door bewust de kleuren van tuinmeubels uit te kiezen en door de trellis of schuttingen een (ander) kleurtje te geven.

  Uiteindelijk heeft ieder zintuig een bepaalde invloed op jouw tuinbeleving. Het draait niet enkel om wat je ziet, het gaat voor een groot gedeelte ook juist over wat je ruikt. Ben je benieuwd hoe je naast kleur ook met geuren jouw gevoel in de tuin kunt beïnvloeden? Lees dan dit artikel: Hoe kun je jouw tuin intenser beleven d.m.v. geur?

  Het belangrijkste is dat je een tuin creëert waar jij blij van wordt. Ik ben heel benieuwd welke kleurencombinatie jou blij maakt! Deel jouw favoriet onder dit artikel in een reactie en inspireer anderen voor hun tuin.

   

  Wil je meer inspiratie opdoen voor kleur in de tuin?

  Als je de tuin meer wilt ervaren door kleur, is het vooral van belang dat je weet welke beleving je wilt bereiken in de tuin. Bij het kiezen van kleuren voor de tuin is het fijn om inspiratie op te doen in de vorm van beeld, dan krijg je er direct een gevoel bij. Een handig medium hiervoor is Pinterest, maar er zijn ook een aantal fijne boeken geschreven over kleur in de tuin. Ik wil je dan ook graag een paar van mijn favoriete boeken aanraden:

   

  Verlang jij naar grote veranderingen in je tuin en kan je niet wachten aan de slag te gaan? Doe dan mee aan één van mijn gratis online tuininspiratie workshops. Ik leer je tijdens deze workshop om de basis van jouw nieuwe tuinplan neer te zetten. En ik beloof je ook wat te vertellen over de unieke ONTWERP JE EIGEN ACHTERTUIN cursus. Na het volgen van de workshop weet je hoe je een mooie tuin maakt waar jij je op je gemak voelt, hoe een persoonlijk tuinontwerp binnen jouw bereik ligt en hoe je structuur krijgt in de wirwar van tuinideeën in je hoofd.

  Zie ik je binnenkort online? Dat lijkt me leuk!

   

  Vond je dit een handig artikel? bewaar hem voor later!

  Je kent het vast wel… Je hebt een handig artikel gelezen, dat je later nog eens terug wilt lezen. Maar waar bewaar je zoiets? Zelf vind ik het heel handig om al mijn tuininspiratie te bundelen en bewaren op Pinterest.

  Wil jij dat ook? Het is super simpel. Klik hieronder op de knop ‘Bewaren’ en bewaar de afbeelding op jouw eigen Pinterest profiel. Zo verlies je het artikel niet meer uit het oog. Heel fijn!