Spelende kinderen in de tuin betekent vaak: één of meerdere speeltoestellen in de tuin, zoals een schommel, glijbaan of misschien zelfs wel een trampoline. Bij mij in de tuin struikel ik regelmatig over de fietsjes, ballen en tegenwoordig over de pijl en boog (want: twee jongens). 

Het is volkomen logisch dat er buitenspeelgoed in de tuin aanwezig is, want zeker als de kinderen klein zijn vindt het vrije buitenspel in de tuin plaats. Natuurlijk is het fijn om ze dicht bij je te hebben en samen buiten te zijn, maar ook jij mag ruimte creëren voor jezelf en jouw eigen wensen in de tuin. Zou het niet fijn zijn om een familietuin te creëren waar je kind(eren) gelukkig is én jij ook?

Aan de slag dus met je tuin. En dit staat of valt met een goed doordacht plan en tuinontwerp. Met de volgende tips kan jij aan de slag om van jouw tuin een heerlijke familietuin te maken.

Speeltoestel neerzetten of speellandschap creëren?

Om balans terug te krijgen in de tuin, is het belangrijk om na te denken over wat je je kinderen gaat aanbieden in de tuin. Dit verandert natuurlijk ook door de jaren heen, wantt waar ze in het eerste jaar genoeg hadden aan een vierkante meter gazon voor tummy time, blijkt vanaf zes jaar 50m2 gazon al niet meer toereikend voor het voetbalspel. Maar er komt vaak ook een moment dat het spel zich gaat verplaatsen van de tuin naar het speeltuintje in de buurt.

Speeltoestellen in de tuin

Er zijn veel verschillende manieren om je kinderen in hun eerste levensjaren voldoende speelgelegenheid te bieden in de tuin. Zo zijn er speeltoestellen in allerlei vormen en maten; trampolines, schommels, wipwap, speelhuisjes en schommels. Daarnaast zijn deze tegenwoordig te vinden in verschillende materialen: van felgekleurd plastic tot volledig van hout. De een past qua uitstraling beter in je tuin dan de ander.

Het is dan ook niet vreemd als je het een hele uitdaging vindt om het tuinbeeld rustig te houden en tegelijkertijd je kinderen een mooi speelaanbod aan te bieden. Maar bedenk je dan dat veel speeltoestellen ook in het speeltuintje in de buurt te vinden zijn en maak een afweging wat je nog als extra’s in je tuin wilt halen. Vooral trampolines zijn daarbij vaak een mooie aanwinst die vele jaren speelplezier opleveren.

 

Een speellandschap maken

Jouw mogelijkheden stoppen echter niet bij de optie om speeltoestellen neer te zetten. Ik ben er zelf groot voorstander van om je kinderen op jonge leeftijd een avontuurlijke plek te bieden in je tuin waar ze kunnen creëren, bouwen, ontdekken en avonturen kunnen beleven. Het is heel waardevol om in deze cruciale periode een fijne tuinplek te maken waar kinderen intense natuurervaringen kunnen opdoen en zich echt met de aarde mogen verbinden. 

De speelwaarde van je tuin zit ‘m niet per se in het aanbod van speeltoestellen, maar wel in dat spannende avonturenpaadje, het verstopplekje onder een struik, losse takjes en een grote steen waaronder altijd kriebelbeestjes te vinden zijn. Dit noemen we een speellandschap: een natuurlijke plekje vol avontuur dat bestaat uit planten, struiken, stenen, losse takken, etc. En het fijne?! Dit kan al gecreëerd worden op 4 m2 van jouw tuin. Je kind zal er slakken ontdekken, wilde bloemetjes plukken, creatief gaan bouwen, de bessenstruik ontdekken en ondervinden dat een boomstam na een regenbui glad is.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een deel van je tuin als speellandschapje in te richten en de zandbak, trampoline of het speelhuis te integreren. De combinatie van dit soort speelelementen en een speellandschap zal met gemak uren speelplezier opleveren.

    Waar kan jij van genieten in de tuin?

    Vaak hebben we de neiging om kinderen alle ruimte te geven in de tuin. Gazon om te voetballen en speeltoestellen nemen nu eenmaal veel ruimte in beslag. Het kan zomaar zo zijn dat er voor jou alleen nog ruimte is op het terras. Maar zeg eens eerlijk: is dat waar jij echt gelukkig van wordt? Ik persoonlijk niet en ik denk jij ook niet. In dit geval is het de uitdaging om de balans weer terug te brengen. Zo is er voldoende ruimte voor je kind, maar heb jij ook jouw eigen ‘genietruimte’ in de tuin.

    De grote vraag die jij daarvoor moet beantwoorden is de volgende: ‘Wat maakt jou gelukkig in de tuin?’. Natuurlijk vind je het fijn als je kind heerlijk speelt, maar nu gaan we ook eens kijken naar jouw behoeften. Wat maakt dat jij volledige ontspanning ervaart? Is dat bijvoorbeeld moestuinieren, bloemen plukken, snoeien en wieden in de tuin of relaxen in een hangmat?

    Zelf ben ik gek op bloemen plukken en tuinieren. Ik ondervond de afgelopen jaren dat wanneer ik bezig was met bijvoorbeeld boeketjes plukken of onkruid wieden, mijn kinderen (Matthias van 4 jaar en Sebastiaan van 6 jaar) ook hun eigen gang gingen. Maar op het moment dat ik in mijn tuinstoel wilde gaan zitten, waren ze gelijk op mij gericht. Ik heb mijn tuin dus zo ingericht dat er altijd wat te rommelen is voor mij, denk bijvoorbeeld aan ruim gedimensioneerde bloemenborders met genoeg bloemen om iedere zomerdag een boeket te plukken. Op die manier hebben we een perfecte balans gevonden om tegelijkertijd, op onze eigen manier, onze eigen gang te kunnen gaan in de tuin.

    Ga eens op zoek naar een activiteit of plek die jou voldoening geeft in de tuin, zodat je dit mee kunt nemen in jouw plannen voor de familietuin. Het is namelijk de bedoeling dat je meer van dit soort ruimte voor jezelf gaat inplannen in de tuin.

     

     Tips voor jouw nieuwe tuinplan met ruimte voor de hele familie

    Een echte familietuin is een heerlijke plek waar het hele gezin geniet. En ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om weer op zoek te gaan naar de balans in de tuin en er een fijne plek van te maken voor de hele familie. Hierbij is het belangrijk dat je aan de slag gaat met een plan, zodat je doordachte keuzes gaat maken. Te vaak doen we maar ‘wat’. Met als gevolg: een tuin waar niet het hele gezin blij mee is.

    Ik wil je uitdagen om een nieuw tuinplan te maken, waar jij blij van wordt en je kinderen ook. Om je op weg te helpen zal ik je een paar praktische tips meegeven om een goed plan te maken voor jouw familietuin:

    • Onderzoek hoe jouw kind het liefste speelt. Ieder kindje is anders. De vraag is: heb jij een rauwdouwer, knutselaar, fantast of een huttenbouwer? Geef je kind wat het nodig heeft om het spel te ontwikkelen. Een stel losse takken, een bak met grind of een bloemenweide kan soms al uren speelplezier opleveren.
    • Als je een plek voor een trampoline uitgraaft, werp dan met het omgegraven zand een speelheuveltje op ergens in je tuin. Hoogteverschil maakt je tuin heel interessant voor kleintjes om op te klimmen, af te rollen, achter te verstoppen, etc.
    • Zoek de balans tussen ruimte voor de kinderen en voor jezelf. Jij bent evengoed eigenaar van je tuin en verdient het ook om ruimte te hebben om ‘te spelen’ en volledig te ontspannen. 
    • Met dichte beplanting kan je een ongebruikte hoek omtoveren tot een heerlijke verstopplek. Kies sterke struiken, zoals vlinderstruik of kornoelje. Deze zijn heel geschikt en kunnen tegen een stootje.
    • Heb je een kleine tuin? Het is altijd mogelijk om een plekje voor jezelf te maken, als is het maar met een fijne stoel en wat planten. Daarnaast is het juist in een kleine tuin heel logisch om minder speeltoestellen aan te bieden en meer gebruik te maken van de groene mogelijkheden, zoals een struik met avonturenpaadje naar een zandbak. Houd in je achterhoofd: maak minimaal één plekje voor jezelf en één plekje voor je kind.
    • Zorg dat je tuin geen ‘saaie’ grijze omgeving is maar een plek waar altijd iets te ontdekken is zoals een slak of een vlinder.  Een tuin is geen tuin zonder beplanting. Kinderen beleven een groene tuin heel anders dan een tuin met alleen maar tegels of (kunst)gras. Wees in een kleine tuin creatief met verticale beplanting, bijvoorbeeld met klimplanten bij de schutting of pergola. 

    Heb je nog niet eerder met een tuinplan gewerkt en ben je benieuwd hoe je deze zelf zou kunnen maken? Lees dan deze blog: Je droomtuin ontwerpen, kan je dat zelf?

     

     Wil je meer inspiratie opdoen voor jouw familietuin?

    Er hebben al heel wat tuinliefhebbers geschreven over het creëren van een fijne familietuin. Ik wil je dan ook graag een paar van mijn favoriete boeken aanraden:

    • Family gardens – Bunny Guinness (Ook in het Nederlands te koop, maar dan alleen tweedehands.)
      Over hoe je voor alle leeftijden een fijne tuin creëert. Heel veel gezellige voorbeelden van fijne en avontuurlijke familietuinen. 
    • Kaboutersoep en wonderblaadjes – Ity Busstra
      Een boek over dat er voor baby’s, peuters en kleuters van alles te beleven valt in de tuin en hoe je de tuin eenvoudig omtovert tot een kinderontdektuin. Ik ben dol op dit boek van Ity. 

    Veel succes en vooral veel plezier met het creëren van jouw familietuin! Ik ben benieuwd naar jouw ultieme tip om je tuin voor jou en je kind prettig te maken. Ik zou het heel leuk vinden als je jouw tips hieronder deelt via een reactie, daarmee inspireer je ook andere tuinbezitters.

    Lijkt het je tof om jouw eigen familietuin te gaan ontwerpen en kan je niet wachten aan de slag te gaan? Doe dan mee aan één van mijn gratis online tuininspiratie workshops. Ik leer je tijdens deze workshop om de basis van jouw nieuwe tuinplan neer te zetten. En ik beloof je ook wat te vertellen over de unieke ONTWERP JE EIGEN ACHTERTUIN cursus. Na het volgen van de workshop weet je hoe je een mooie tuin maakt waar jij je op je gemak voelt, hoe een persoonlijk tuinontwerp binnen jouw bereik ligt en hoe je structuur krijgt in de wirwar van tuinideeën in je hoofd.

    Zie ik je binnenkort online? Dat lijkt me leuk!

     

    Vond je dit een handig artikel? bewaar hem voor later!

    Je kent het vast wel… Je hebt een handig artikel gelezen, dat je later nog eens terug wilt lezen. Maar waar bewaar je zoiets? Zelf vind ik het heel handig om al mijn tuininspiratie te bundelen en bewaren op Pinterest.

    Wil jij dat ook? Het is super simpel. Klik hieronder op de knop ‘Bewaren’ en bewaar de afbeelding op jouw eigen Pinterest profiel. Zo verlies je het artikel niet meer uit het oog. Heel fijn!