Ik krijg regelmatig de vraag: ‘Heb ik per se een tuinontwerp nodig om met mijn tuin aan de slag te gaan?’. Mijn korte antwoord is: het is zeker niet in alle gevallen noodzakelijk, maar in veel situaties een stuk praktischer. In dit artikel heb ik het voor je uiteengezet. En ik vertel je graag hoe je ZELF een tuinontwerp maakt.

in dit geval heb je geen tuinontwerp nodig

Laten we direct helder krijgen in welk gevallen je geen tuinontwerp nodig hebt. Als je je in de volgende situatie herkent, dan hoef je dit artikel niet uit te lezen. 😉

Je hebt geen tuinontwerp nodig als jij helemaal blij bent met de basis van je tuin en alleen een paar kleine aanpassingen wilt gaan doen. Denk aan: het toevoegen van een paar planten, het decoreren van een hoekje of het toevoegen van meer kleur in de tuin.

Dit zijn allemaal relatief simpele dingen die je met één ritje naar het tuincentrum of de kweker kunt oplossen. Je hebt hier geen speciaal tuinontwerp voor nodig, omdat het gaat om kleine subtiele aanpassingen die geen grote impact hebben op de beleving van jouw tuin als geheel.

Heb je het idee dat je jouw ‘tuinprobleem’ niet oplost met een paar simpele aanpassingen? Lees dan vooral verder.

In dit geval heb je wel een tuinontwerp nodig

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, dan heb je zeker een tuinontwerp nodig. Maar ook als je tuin ‘het gewoon nét niet is’ en het voor je gevoel niet klopt, dan is het verstandig je tuin eens als geheel onder de loep te nemen. Misschien mist er eenheid of is er geen balans tussen beplanting en bestrating. Je mist samenhang of een gevoel van fijne spanning in je tuin. Dit komt vooral vaak voort uit de volgende oorzaken.

1. Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht en je tuin op dit moment een grote zandbak is

Als jouw tuin nu net een zandbak is, dan weet je zeker dat je flink aan de slag mag met jouw tuin. En daar kan een tuinontwerp jou heel goed bij helpen, het budget dat je beschikbaar hebt gesteld voor je tuin kan je alleen met behulp van een goed en duidelijk plan doelgericht inzetten. Je weet dan namelijk waar je precies in moet investeren en wat prioriteit heeft. Door het eindbeeld van je tuin als stip op de horizon te plaatsen, in de vorm van een tuinontwerp, dan weet je waar je naar toe werkt. Dit voorkomt dat je ‘zomaar wat gaat doen’ en achteraf ziet dat de zithoek toch niet lekker uitkomt, je geen ruimte hebt voor een opbergschuurtje of dat je gewoon niet blij wordt van het totale plaatje.

 

2. De huidige tuinstijl past niet bij jou

Het kan ook zijn dat de tuinstijl niet bij jou past, bijvoorbeeld omdat je onlangs bent verhuisd en je tuin door de vorige bewoners is ingericht. Het is logisch dat je het huis eerst van binnen op orde gaat maken voordat je aan de tuin denkt. Maar zodra je je volledig thuis voelt in je huis, is het ook tijd om je thuis te gaan voelen in je tuin. Met een goed tuinontwerp en duidelijk plan weet je waar jij de komende tijd je tijd, energie en geld liefdevol aan gaat geven.  En dat maakt dat je niet ‘zomaar wat doet’ maar dat je gericht je gericht tuinklussen aanpakt en ritjes naar het tuincentrum maakt.

3. Jouw tuinwensen zijn in de loop der jaren veranderd, omdat je in een andere levensfase bent beland

Het kan zijn dat jouw tuin al jaren geleden is ingericht en je er al veel van hebt kunnen genieten. Maar door de jaren is jouw leven veranderd en daarmee ook de wensen die jij hebt. Misschien zijn er kinderen in je gezin gekomen of zijn ze inmiddels het huis uit. Of wellicht heb je een huisdier gekregen? Het kan ook zijn dat je gezondheidssituatie is veranderd en je daardoor minder mobiel bent in de tuin. Dit betekent allemaal niet dat je simpelweg minder van je tuin kunt genieten en ‘de boel, de boel’ moet laten, dit betekent wél dat je je tuin moet aanpassen aan jouw wensen voor de komende jaren.

In welke situatie zit jij?

 

Waarom het fijn is om te werken met een tuinontwerp dat je zelf hebt gemaakt

Veel mensen gaan met de tuin aan de slag als ze meer tijd hebben gekregen om van de tuin te genieten: rustigere baan, pensioen, kinderen op de basisschool of de deur uit, etc. Maar eigenlijk is dat zonde. Een tuin is ook juist een fijne plek om te ontspannen na een drukke dag. Enerzijds door te relaxen in de tuinstoel en anderzijds door je gedachten te verzetten tijdens het tuinieren.

Daarom raad ik je aan om op jouw eigen manier met je tuin om te gaan, maar wacht vooral niet op het moment dat je meer tijd krijgt. Want wie weet wanneer jij jezelf eindelijk de tijd gunt om er werk van te maken?

Ga je tuin zo inrichten dat jij er blij en gelukkig van wordt. Dit betekent dat als je van tuinieren houdt: maak een tuin waar te tuinieren valt. En is tuinieren geen hobby? Zorg dan dat je je tuin zo inricht dat jij er je ontspanning gaat vinden in een hangmat of heerlijke leeshoek. Dit verklaart ook meteen waarom het zo fijn is om jouw eigen tuin te ontwerpen: jij bent de enige die jouw wensen door en door kent.

Als jij zelf aan de slag gaat met het ontwerp van jouw tuin, ga je: 

  • Jouw tuindromen realiseren en weet je zeker dat je geen ‘tuiniertuin’ krijgt, als je daar geen zin in hebt. Anderzijds weet je ook zeker dat er ruimte is om jouw hobby te beoefenen, als je wel een voorliefde hebt voor tuinieren.
  • De tuin als een geheel ervaren en is het niet langer een onsamenhangende plek.
  • Jouw geld gericht investeren. Het is heerlijk om een tuincentrum te betreden met een duidelijke boodschappenlijst in plaats van ‘maar wat te kopen’.
  • Helder krijgen wat er precies aan je tuin moet veranderen en kan je jouw kostbare tijd en energie doelgericht inzetten. Of je kunt een hovenier vragen om precies dat te doen wat nodig is. Hierdoor kan je veel makkelijker op een ontspannen manier aan je tuin werken.
  • Heel veel plezier ervaren door jouw creativiteit in te zetten en daarmee jouw eigen leefomgeving een (nog) fijnere plek te maken.

Een tuinontwerp, is er dan nog wel ruimte voor verandering?

Door een tuinontwerp te maken voor je tuin zorg je dat de basis van je tuin op orde komt. Je tuin klopt gewoon en voelt als een prettige plek. Maar dit betekent niet dat je nooit meer iets kan toevoegen of veranderen aan jouw tuin.

Tuinplezier bestaat voor een groot gedeelte uit creatief vormgeven in je tuin: een mooie bloemenborder aanleggen, gezellige hoekjes maken of planten toevoegen. Dit is juist heel belangrijk voor de lol van het tuinieren. En het fijne is: het blijft allemaal mogelijk wanneer jouw tuin is aangelegd, met behulp van een door jou bedacht tuinontwerp. Jij weet namelijk precies hoe je het allemaal hebt bedacht en ook hoe je daar weer creatief op kunt voortborduren. Een tuinontwerp is dus absoluut niet statisch. Je kan op ieder moment iets veranderen aan jouw tuin, of dat nu op jaarlijkse vaste momenten is of tussendoor wanneer jij zin hebt in verandering in jouw tuin.

Je ervaart na het aanleggen van jouw tuin zelf hoe je het nóg mooier en fijner kunt maken. Je ziet bijvoorbeeld op welke plekken er nog wat kleur mist of waar het juist net iets te druk wordt. Dit zie je minder goed wanneer je een ander jouw tuinontwerp laat maken, dan kun je al snel verzanden in het idee dat het ‘gewoon’ zo hoort. Dus eigenlijk is de drempel een stuk lager om dingen te proberen en verbeteren in jouw tuin als je jouw eigen tuinontwerp maakt. Bovendien is het creëren van een fijne tuin ook gewoon een proces dat nooit ophoudt. Gelukkig maar.

Ben je overtuigd van het feit dat je een tuinontwerp nodig hebt en vraag je je af of jij in staat bent om jouw eigen droomtuin te ontwerpen? Bekijk dan dit artikel eens.

 

Lijkt het je tof om jouw eigen tuin te gaan ontwerpen en kan je niet wachten aan de slag te gaan? Doe dan mee aan één van mijn gratis online tuininspiratie workshops. Ik leer je tijdens deze workshop om de basis van jouw nieuwe tuinplan neer te zetten. En ik beloof je ook wat te vertellen over de unieke ONTWERP JE EIGEN ACHTERTUIN cursus. Na het volgen van de workshop weet je hoe je een mooie tuin maakt waar jij je op je gemak voelt, hoe een persoonlijk tuinontwerp binnen jouw bereik ligt en hoe je structuur krijgt in de wirwar van tuinideeën in je hoofd.

Zie ik je binnenkort online? Dat lijkt me leuk!

 

Vond je dit een handig artikel? bewaar hem voor later!

Je kent het vast wel… Je hebt een handig artikel gelezen, dat je later nog eens terug wilt lezen. Maar waar bewaar je zoiets? Zelf vind ik het heel handig om al mijn tuininspiratie te bundelen en bewaren op Pinterest.

Wil jij dat ook? Het is super simpel. Klik hieronder op de knop ‘Bewaren’ en bewaar de afbeelding op jouw eigen Pinterest profiel. Zo verlies je het artikel niet meer uit het oog. Heel fijn!