Zeven jaar geleden verhuisde Maartje met haar gezin naar een huis in Den Haag. Het huis was prachtig gerenoveerd en de tuin was “goed genoeg”. Het tuintje, met een oppervlakte van 6 bij 6 meter, bood net genoeg ruimte voor een voetbalveldje voor haar zoon en een ruim terras.

Echter, toen bleek dat haar zoon liever op straat speelde en Maartje zelf erg gelukkig werd van het kweken van planten, besloot ze om haar tuin om te vormen tot haar eigen groene oase.

Op bezoek bij…

Maartje van den Berg (45)
Kinderarts

Woont met haar man, zoon en kat Mees in Den Haag

Na een intensieve dienst in het ziekenhuis geniet ze nu van haar vrije tijd in de tuin. Ze geniet van een kopje koffie in het zonnetje en tuiniert vervolgens, wat voor haar de beste manier van ontspannen is.

Zodra de drukke stad Den Haag in zicht komt, voel ik me opgelucht dat mijn navigatiesysteem me veilig door de verkeerschaos loodst. Het scherpe, felle licht dat door de ramen schijnt, verraadt dat ik de nabijheid van de zee nader. Bij het huis van Maartje aangekomen, stap ik haar voordeur binnen en ontsnap ik aan de drukte van de stad voor een moment van rust.

Vanuit de woonkamer geniet ik van een prachtig uitzicht op Maartjes achtertuin. Het is pas een jaar geleden dat we elkaar hebben ontmoet en ze heeft sindsdien haar tuin vol enthousiasme getransformeerd tot een plek die haar leven verrijkt. Wat kan er veel gebeuren in een jaar!

 

“‘Vanuit mijn woning kan ik iedere dag van mijn tuin genieten “

 

 

De terrasdeuren gaan open en de binnen- en buitenruimte verweven als een geheel. Ik stap een groene oase in, word verwelkomd door de groene, omhullende en stijlvolle sfeer van haar tuin.

Het is niet gemakkelijk om een kleine tuin op een ruime manier in te richten zonder deze vol te laten lijken. Maartje is niet in de valkuil getrapt om haar tuin alleen aan de randen in te richten, ze heeft de pergola (met pull up bar voor haar man) en het terras centraal in haar tuin geplaatst, waardoor het geheel rust en geborgenheid uitstraalt.

Op de foto zie je hoe de tuin van Maartje was: kunstgras en een ruim terras met een grote tuinset. Toen ze zich realiseerde dat haar tuin juist voor dagelijks gebruik bedoeld was, heeft ze haar grote terras drastisch verkleind en vervangen door een prachtig nieuw tuinsetje, wat alles op zijn plek liet vallen.

Het is april en het voorjaar laat dit jaar op zich wachten, maar er is al genoeg te zien in haar tuin, zowel in de border als in de grote potten. Maartje is opgegroeid in de prachtige tuin van haar moeder en deelt nu dezelfde passie voor bloemen en planten. Ze experimenteert met het toevoegen van enkele siergrassen tussen de beplanting en kijkt uit naar het zien van hun groei en ontwikkeling.

Of ze haar tuin dit jaar in volle glorie te zien zal krijgen, is nog onzeker. Het leven heeft een nieuwe avontuur voor Maartje en haar gezin in petto en dat maakt dat ze haar tuin tijdelijk moet loslaten. In de podcast vertelt ze hier uitgebreid over. Ook vraag ik haar de details over haar tuintransformatie.

“Ik ontspan door te doen “

Luister naar Maartje haar eigen verhaal

Hermineke nodigde Maartje uit in de Blij met je tuin podcast om meer te weten te komen over hoe ze haar Haagse stadstuin transformeerde. 

Maartje vertelt hoe ze haar tuin heeft omarmt, het geluk dat ze er ervaart en hoe het is om haar tuin voor een tijdje los te laten. 

Ze liet zich coachen, inspireren en aanmoedigen door Hermineke om zelf haar tuinontwerp op papier te zetten. Vervolgens liet ze haar plan uitvoeren door een hovenier.

Luister hier naar het gesprek dat Maartje en Hermineke opnamen, over ontspannen na je werk door te werken in je tuin.

Luister het gesprek met Susan

Heb je ook zin om een tuin te creëren
waar jij je helemaal op je plek voelt?

Ga een co creatie aan met Hermineke. Laat je inspireren, aanmoedigen en tot nieuwe inzichten komen. Een heerlijk tuinavontuur!

Want je tuin mag helemaal passen bij jou, bij de plek waar je woont en bij de sfeer en uitstraling die jij voor ogen hebt.  

De beste investering in je tuin is een investering in jouzelf. Vraag een kennismakingsgesprek aan met Hermineke om uit te vinden of jullie een klik hebben: