Nog maar twee jaar geleden verhuisde Mariët samen met haar gezin terug naar het dorp van haar jeugd. Een hoekwoning met een tuin van zo’n 60m2 plus met een grote schuur en overkapping. In een jaar tijd bracht ze haar tuin van ontwerp naar een groene oase.
De oude tuin voelde niet prettig aan en een tuin in cottage sfeer was haar grote wens: weelderige klimplanten, mooie bloemcombinaties, karakteristieke materialen. Maar ook ruimte voor haar spelende kinderen in uiteenlopende leeftijden.
Op bezoek bij…
Mariët Boom (36)
Basisschooljuf en hobby bakker
Woont met haar man Wim, dochters (8 en 10) en zoontje (2) in het Overijsselse dorp Zalk
Zit graag met de handen in de aarde maar ook van het kijken naar haar planten en ‘het gewoon laten gaan’ kan ze intens genieten.
De tuin is zo’n 60m2, plus een grote schuur en overkapping. Een hele uitdaging om de tuin zo in te delen dat er ook ruimte overbleef voor haarzelf en drie spelende kinderen in uiteenlopende leeftijden.
Een jaar geleden nog maar, zat ik met haar aan haar keukentafel om samen een tuinontwerp te maken. In minder dan een jaar tijd kwam haar tuin van ontwerp naar een groene tuin.
Voor: in de tuin gebeurde niet veel spannends. Het uitzicht was al prachtig.
Na; een jaar na aanleg.
Het lijnenspel is goed te zien, de beplanting gaat deze zomer weelderig groeien.
Een jaar later, op een mooie dag in april zit ik met Mariët in haar tuin om het resultaat te bewonderen. De tuin is relatief klein maar het uitzicht maar oogt toch ruim en prettig.
Je oog valt gelijk op de robuuste pergola van douglas hout en een kastanjehouten schapenhek als dak. De klimplanten zullen er vanaf deze zomer weelderig overheen groeien. Op die manier komen de materialen van het kastanjehouten hekje en poortje achterin de tuin en ook het hout van de schuur samen.
Dit simpele maar creatieve tuinontwerp diende als stevige basis voor de aanleg
“We hebben alles zelf aangelegd: bestrating, pergola, wilgentenen hut, beplanting, muurtjes en borders”
Zelf muurtjes metselen: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.
Hoewel de tuin qua oppervlak klein is, oogt het tóch ruim en groots. In het tuinontwerp heb ik samen met haar de vele tuinwensen een plek gegeven. Cirkels en vloeiende lijnen brengen die tuin op een prettige manier samen. Het schetsontwerp dat we samen ontwikkelden werkte Mariët zelf uit en diende als werktekening.
De kleurrijke gemetselde muurtjes maken dat er verschillende tuinkamertjes en een nieuw lijnenspel is ontstaan. Zelfs de smalste stukjes in de tuin voelen hierdoor ruimtelijk aan.
De lage muurtjes maken dat de tuin in verschillende tuinkamertjes wordt ingedeeld
Laarzen zijn onmisbaar in het dorpse Zalk
De beplanting heeft Mariët zelf uitgezocht en samengesteld. Haar liefde voor planten en tuinieren zit in de genen. Haar oma, tante en moeder zijn ook echte tuinierders. Ze loopt nooit ‘zomaar’ door haar tuin. ‘Ik kijk altijd naar de borders om te zien wat er bloeit’.
Er is alle ruimte voor bloeiende planten. Ook voor enkele paardenbloemen in de voortuin. Dit wekt de aandacht van menig Zalker voorbijganger. ‘Wanneer ik dan een opmerking krijg dan zeg ik gewoon dat ik ze niet zie als onkruid maar gewoon als bloemen’.
In de muur metselde ze bloempotjes in, de planten kunnen met hun wortels in de border reiken.
En uitdaging in het tuinontwerp was ruimte geven aan het spel van haar drie kinderen in uiteenlopende leeftijden. Mariët heeft gekeken wat er in de buurt al te doen was, de meiden spelen ook graag bij vriendjes en op het schoolplein in de buurt.
Het zwembad heeft een eigen plek gekregen in het ontwerp, een bestrate cirkel die in de winter in combinatie met potten en planten een hele leuke cottage sfeer aan de tuin geeft. In de zomer staat daar een behoorlijk zwembad. De meiden liggen dan heerlijk met een handdoek op het gras.
De zandplek met wilgentenen hut vraagt niet veel ruimte
De stapstenen in het gras geven speelsheid aan de tuin. Het daagt ook uit tot bewegen.
Mariet wilde voor haar zoontje van 2,5 geen grote plastic speeltoestellen in haar tuin. Ze heeft gezocht naar wat er op gaat in de tuin en wat op termijn ook weer weg gehaald kunnen worden. Het resultaat is een zandplek met wilgentenen hutje voor haar zoon. De plantjes van de lathyrus (siererwt) plantte ze er achter zodat ze lekker in de hut kunnen groeien.
De stenen, het gras en het zand geeft haar zoon heel veel ruimte om lekker zelf zijn gang te gaan. In de schuur bewaard ze een bak waarin de autootjes, potjes en pannetjes worden opgeborgen.
Wanneer de vele klimplanten hun draai hebben gevonden zal deze tuin nog verder uitgroeien tot een bloemrijke en weelderige plek. Een plek die mee mag groeien met haar gezin en waar ze dagelijks in mag genieten.
Onder de overkapping kan geschommeld worden
“Het hoeft niet altijd zo groot te zijn voor kinderen”
Het schapenhek creatief toegepast als klimconstructie
Luister naar Mariëts eigen verhaal..
Mariët vertelt in de podcastaflevering over de totstandkoming van haar tuin en hoe ze dat deed voor relatief weinig geld.
Ook deelt ze als juf haar kijk op spelende kinderen. Ze geeft hele fijne tips voor ouders om het spel van hun kind te verdiepen en te verrijken.
Het verhaal van Mariët is inspirerend voor moeders die ook grote veranderingen in hun tuin willen realiseren. Haar kijk op spelen in combinatie met een hands on aanpak geeft een enorme boost om aan de slag te gaan: