Balans vinden in je leven is voor veel mensen een hele uitdaging, Het is Monica gelukt. Ik ga op zoek naar het inspirerende verhaal. 

Al 36 jaar heeft Monica een intensieve baan bij een technisch bureau. Haar tuin blijkt naast haar veeleisende fulltime baan een geweldige manier om na het werk ‘uit je hoofd’ te komen. Het is haar creatieve speelruimte buiten werktijd om. 

Monica’s tuin ademt een cottage sfeer en is precies groot genoeg om te genieten, lekker bezig te kunnen zijn en altijd ruimte te voelen voor verandering.

Op bezoek bij…

Monica Ubas (64 Jaar)
Manager HRM bij een technisch bedrijf

Woont met haar zoon en kat Jet in Schalkhaar (Overijssel)

Geniet van dat moment dat ze ‘s ochtends de gordijnen open doet en haar tuin in kijkt.
       Maar ook van thuis komen en even de tuin te gaan om wat te knippen of te besluiten iets ‘helemaal anders’ te gaan doen.

Het licht dat de zon op de tuin werpt is prachtig dit najaar. Ik had dan ook geen mooiere dag kunnen uitkiezen om richting Deventer te rijden om een van mijn vele fijne tuinontwerp cursisten te ontmoeten. 

Ik parkeer mijn autootje op de oprit naast haar jaren 30 woning. Dit voelt gelijk als een plek om thuis te komen, het contrast van deze plek met de hectiek van het verkeerspunt voor haar huis is opvallend.

Door een poortje, over een grindpad en dan sta ik voor de prachtige entree. Mooi aangekleed met kalebassen en prachtig rode chrysanten. 

De deur wordt open gedaan door een dame die me gelijk doet denken aan Julie van de film Julie & Julia. Ken je die film, waarbij de hoofdrol wordt vertolkt door Meryl Streep? Maar dit is niet Meryl maar Monica. Het is fijn om bij iemand binnen te stappen waarbij het gelijk goed voelt. 

Tijdens de thee in de woonkamer geniet ik van het uitzicht op een mooie tuintafel onder de moerbei boom. Mijn aandacht wordt getrokken door een blauw geverfd zitje in de verte. Ik wil op avontuur in deze tuin.  

Dan wandelen we door de tuindeuren naar buiten. De losse sfeer, de paadjes, de zitjes en hoekjes wisselen elkaar af. Dit is echt een tuin in cottage sfeer: met liefde vorm gegeven. Niet in ééns ontstaan maar langzaam gegroeid.

Ik wilde gewoon

een tuin die bij mij past”

 

 

Monica doet heel veel in haar tuin ‘gewoon’ op gevoel. Intuïtief kiest ze planten uit en op een gegeven moment ontstaat er toch een patroon, roze en wit. Ze raakt geïnspireerd door veel naar en in andere tuinen te kijken en tuinbladen te lezen. 

Dit jaar is ze voor het eerst begonnen met zaaien. Ze legde de lat niet te hoog voor zichzelf en begon met een busje zaad uit de supermarkt. Het verraste haar dat er op die plek een uitbundige bloemontploffing plaats vond. 

De cosmos gaat nu net bloeien en zal nog tot de eerste vrieskou de tuin sieren met haar roze bloemen. 

 

Wat ze nog mist in haar tuin zijn groenten.  Ze heeft een makkelijke moestuin besteld met knoflook en uitjes die ze in de winter kan zaaien. Een experiment om uit te vinden wat er in haar tuin nog mogelijk is.

Het is een kwestie van ‘gewoon’ proberen en er ‘gewoon’ liefde en wat tijd in steken.

“Ik ben de hele dag omringt door mensen die bellen en vragen stellen. En dan kom ik thuis en dan is het heerlijk om de tuin in te gaan.”

 

 

Soms, als ze er zin in heeft steekt ze een stukje van haar gazon af. ‘Zomaar’ omdat ze er zin in heeft en het weer mogelijkheden schept.

Zo creëert ze weer meer ruimte voor planten en daarmee heeft ze een fijne manier gevonden om in de tuin bezig te zijn. Op die manier is Monica’s tuin nooit af. Gelukkig maar.

“Ik houd van losse planten

die weelderig groeien. En van rozen.”

 

 

Luister naar Monica’s eigen verhaal..

Omdat het verhaal van Monica zo inspirerend is als je zelf ook een veeleisende baan hebt en op zoek bent naar meer balans in je leven, nodigde ik haar uit in de Blij met je tuin Podcast.

Monica vertelt over het ontstaan van haar tuin, hoe ze er dagelijks in ontspant en het een bron van creativiteit en plezier voor haar is.

Waar veel mensen verlangen naar een tuin in cottage sfeer heeft Monica het ‘gewoon’ waar gemaakt. 

Klik hier en geniet mee van het fijne gesprek dat Monica en ik hadden over het creëren van een tuin om blij van te worden: