Het is een stralende oktoberdag en ik stuur mijn auto langs een prachtige laan, onderweg naar Eerbeek op de herfstige Veluwe. Daar wacht het huis van Susan, en ik kan nauwelijks wachten om haar tuin met eigen ogen te aanschouwen.

De week ervoor stuurde Susan me een betoverende video van haar zelf ontworpen tuin, en dit inspireerde me om spontaan bij haar langs te gaan.

Op bezoek bij…

Susan Schrauwers (66 Jaar)
Fiscaal adviseur

Woont met Nico en haar hond Noortje in Eerbeek (Gelderland) 

Vindt het heerlijk om simpelweg in haar tuin te vertoeven. “Ik heb geen vastomlijnd plan,” legt ze uit, “ik loop gewoon de tuin in en ga ik aan de slag.”

Vanuit haar thuiskantoor kijkt ze vaak uit op haar tuin en geniet van de vriendelijke, lichte sfeer die ze in haar tuin heeft gecreëerd.

Terwijl ik de oprit op rijd, zie ik Susan achter haar raam, haar kantoor met uitzicht op deze groene oase. Wat een voorrecht!

We genieten van een heerlijke kop koffie terwijl Susan me vertelt hoe ze deze prachtige tuin tot leven bracht. Vijf jaar geleden vestigde ze zich hier, een plek die voor haar perfect aanvoelde, met een tuin die haar direct in haar hart raakte.

Haar eerdere passie voor feng shui, het bevorderen van een harmonieuze energiestroom, past ze nu ook toe in haar tuin. “Het moet gewoon goed voelen,” zegt ze. “Als ik plantjes heb, zet ik ze eerst even ergens neer om te zien of het klopt. Ik verplaats veel; als iets niet gedijt, krijgt het een nieuwe plek.

De energie moet stromen

 

 

Susan had ooit een landgoed met bijna 6 (!) hectare grond, maar de connectie met haar tuin was toen ver te zoeken. Het was te groot, met talloze borders en altijd werk dat haar belette om te genieten en te ontspannen.

Dit jaar mocht ik Susan helpen bij het creëren van een groot deel van haar tuin. Ik bracht inspiratie, nieuwe inzichten en leerde haar de basis van creatief tuinontwerpen. Het bleek een waar vliegwiel dat veel in beweging zette.

In haar woonkamer hangt een inspiratiebord dat ze maakt, het is de basis van het tuinontwerp dat ze met mijn hulp creëerde. Het vat de essentie samen van wat ze met haar tuin wil bereiken.

Het bord brengt niet alleen vreugde wanneer ze ernaar kijkt, maar helpt haar ook steeds de juiste keuzes voor haar tuin te maken.

Susan maakte ruimte in haar tuin door rododendrons en enkele bomen te verwijderen, waardoor weer zonlicht op de grond kon vallen en ze talloze vaste planten kon aanplanten.

Op deze zonovergoten herfstdag fladderen vlinders overal, terwijl bijen de laatste nectar van het jaar verzamelen.

De magie van Susan’s tuin ligt in de kruidlaag die ze aan het bosrijke gebied toevoegde, en die dient als een magneet voor allerlei dieren en insecten.

Het tuinontwerp dat Susan heeft ontwikkeld, schittert in zijn eenvoud. Een langgerekte as doorkruist het nieuwste deel van de tuin. Aan de ene kant bevindt zich een amberboom met een zitje, terwijl aan de andere kant een vijver is ontstaan.

Wanneer je over het pad van stapstenen over de as loopt, betreed je steeds een nieuwe ruimte, met variërende elementen van openheid, geslotenheid, hoogte, laagte, licht en duisternis.

Vanuit de principes van feng shui kregen diverse elementen hun plaats in de tuin. Het weghalen van bomen en struiken creëerde een gevoel van ruimte. Susan combineerde metaal, hout, aarde en water, onder andere in de vorm van een vijver.

“Ik ben in mijn tuin veel

bewuster gaan kijken en voelen.”

 

Al bijna twee jaar begeleid ik Susan in haar tuinavontuur. Hoe Susan dat beleefde vind ik prachtig: “Het zat allemaal al in me, maar door jouw vragen heb ik het onbewuste naar boven gehaald.”

Voor volgend jaar heeft Susan een wens in gedachten: een groene tuinkamer toevoegen waar het element vuur zijn plek mag vinden.

De vuurschaal staat al klaar, en nu is het nog een kwestie van een fijne, omsloten ruimte creëren om te genieten van het knisperende vuur. Iets om nu al naar uit te kijken.

“Ik houd van een beetje slordige planten

 

Luister naar Susan haar eigen verhaal

Hermineke nodigde Susan uit in de Blij met je tuin podcast om meer te weten te komen over hoe ze haar tuin in beweging heeft gebracht. 

Ze vertelt hoe ze positieve energie in haar tuin bracht. En ook over hoe ze haar tuin iedere dag weer omarmd. 

Susan liet zich coachen, inspireren en aanmoedigen door Hermineke om zelf een tuinontwerp op papier te zetten.

Hoewel de ontwerpfase inmiddels achter haar ligt, blijkt die inspiratie nog iedere dag door te werken. Er zijn al weer nieuwe tuinideetjes aan het ontstaan…

Luister hier naar het gesprek dat Susan en Hermineke opnamen, over positieve energie krijgen en brengen in je tuin. 

Luister het gesprek met Susan

Heb je ook zin om een tuin te creëren waar jij je helemaal op je plek voelt?

Ga een co creatie aan met Hermineke. Laat je inspireren, aanmoedigen en tot nieuwe inzichten komen. Een heerlijk tuinavontuur!

Want je tuin mag helemaal passen bij jou, bij de plek waar je woont en bij de sfeer en uitstraling die jij voor ogen hebt.  

De beste investering in je tuin is een investering in jouzelf. Vraag een kennismakingsgesprek aan met Hermineke om uit te vinden of jullie een klik hebben: