De herfst geeft mij aan de ene kant gevoelens van weemoed. Vooral als ik terugdenk aan de zomer die maar geen einde leek te hebben dit jaar, maar nu toch op z’n retour is. Maar tegelijkertijd voel ik enthousiasme over dit seizoen, wat nog zoveel moois te bieden heeft. Ik werd onlangs gegrepen door de quote van Jim Bishop: “Autumn carries more gold in it’s pocket than all the other seasons.” En zo is het ook voor  de tuin: herfst in de tuin is  spectaculair en adembenemend. Mits je ook rekening houdt met de herfst rekening in je tuinontwerp. Daarom geef je ik graag wat tuinontwerp tips voor jouw tuin in de herfst.

Want het probleem is vaak dat de tuin in mei en juni er prachtig fris en kleurrijk bij staat. En in juli en augustus krijgen we nog een heerlijke nagift. Maar vanaf september en oktober vergeelt en verdort de tuin aanzienlijk. Vaak onder invloed van de droge zomers die we de laatste jaren kennen. Hoe kan je er voor zorgen dat je tuin ook in de herfst een heerlijke plek is om doorheen te lopen of om vanuit huis naar te kijken?

herfst in de tuin

3 tuinontwerp tips voor de herfst

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee kan houden in je ontwerp, zodat de tuin er in de herfst ook nog mooi uitziet. Ik help je op weg met de volgende 3 tips!

 

1. kies je planten zorgvuldig

Kies je planten zorgvuldig zodat ook in de herfst van alles te beleven valt in je tuin, denk aan:

 • Herfstkleur – Natuurlijk denken we bij herfst gelijk aan de vlammende kleuren van bomen in het bos. Als je in je tuinontwerp bomen verwerkt, denk dan ook zeker na over een boom met interessante herfstkleuren zoals (japanse) esdoorn, krentenboom of fluweelboom. Zie ook de boekentip onderaan deze blog voor meer suggesties.
 • Herfstbloei – Er zijn heel wat planten die in de herfst bloeien. Natuurlijk de herfstaster en herfstanemoon, maar ook de sedum herbstfreude. (What’s in a name…) Dit zijn interessante planten om herfstaccenten mee te leggen in je tuin.
 • Bessen of appeltjes – Kleuraccenten maak je ook met bessen die aan bomen en struiken groeien. De sierappel is heel bruikbaar, maar denk ook aan gelderse roos en kardinaalsmuts. Ook de vogels zijn heel blij met jouw keuze voor bomen en struiken met smakelijke bessen.
 • Siergrassen – In de tweede helft van de zomer beginnen siergrassen hun plek in te nemen in de tuin. Hun sierlijke, rustgevende blad geeft ook in de herfst een prachtig beeld. Herfststormen spelen met de bladeren en de eerste vrieskou geeft een geweldig verstild effect.

 

  tuinontwerp tips voor de herfst

  2. het zicht vanuit je huis is belangrijk

  Waar je in de zomer je tuin beleeft vanaf het terras. Beleef je in de herfst (en straks in de winter) je tuin vanuit huis. Het is belangrijk om in jouw tuinindeling rekening te houden met het zicht dat jij vanuit huis hebt op je tuin. Waar valt je oog op? Daar leg je de accenten.

  Tip: Denk aan accenten in de vorm van kunstwerken, vogelbad, vogelvoederplek, een boom of struik in herfstkleuren of vol bessen.

  3. structuur weegt zwaarder dan kleur

  Een tuin vol eenjarige kleurige planten spreekt in de zomer, maar is in de herfst een treurig aanzicht. Iedere dag kijk je vanuit huis naar je tuin en dan is het belangrijk dat de structuur van je tuin op orde is. Structuur maak je door hoogte te creëren met beplanting en door het kiezen van planten die tegen herfststormen, vrieskou en een pak sneeuw kunnen. Werk met heesters, bomen en siergrassen om het beeld vanuit je huis fraai te houden.

  De bekende tuin- en beplantingsontwerper Piet Oudolf zei in een interview: “Brown is also a color.” Hij laat in zijn tuinontwerpen de structuur van planten zwaarder wegen dan kleur. Als je je tuin zo benadert, dan wordt je tuin ook in de herfst een interessante plek. Lees hier het volledige artikel met het interview. 

  tuinontwerp tips voor de herfst

  meer informatie over hoe jij aandacht kan geven aan de herfst in jouw tuin?

   

  Ben je geïnspireerd door de tuinontwerp tips door de herfst? En wil je nog meer inspiratie opdoen over herfstkleuren in de tuin? Dan wil ik je graag mijn favoriete boek aanraden:

   

  • Leve de herfsttuin – Cor van Gelderen (aff.)
   Een mooi en heel betaalbaar boekje met een ruim overzicht van de mooiste planten om toe te passen in jouw tuinontwerp. Een uitgebreid overzicht van bomen, struiken en vaste planten die jouw tuin accent geven in de herfst.

   

   

  tuinontwerp tips voor de herfst

  De herfst is een goed moment om nieuwe tuinplannen te maken voor het volgende jaar. Met de zomer nog vers in het geheugen en een zee aan tijd voor je, heb je alle tijd om je tuinontwerp te maken en uit te denken. Dit fijne creatieve tuinontwerpproces is iets waar ik jou heel goed in kan helpen en ondersteunen. Maak kennis met mijn manier van werken door je in te schrijven voor de eerstvolgende gratis tuininspiratie workshop. Laat je tijdens de workshop inspireren en aanmoedigen om met je tuinontwerp aan de slag te gaan.

  Zie ik je binnenkort online? Dat lijkt me leuk!

   

  Vond je dit een handig artikel? bewaar hem voor later!

  Je kent het vast wel… Je hebt een handig artikel gelezen, dat je later nog eens terug wilt lezen. Maar waar bewaar je zoiets? Zelf vind ik het heel handig om al mijn tuininspiratie te bundelen en bewaren op Pinterest.

  Wil jij dat ook? Het is super simpel. Klik hieronder op de knop ‘Bewaren’ en bewaar de afbeelding op jouw eigen Pinterest profiel. Zo verlies je het artikel niet meer uit het oog. Heel fijn!

  tuinontwerp tips voor de herfst