Toen Wendy het huis twee jaar geleden kocht was de tuin tuttig en totaal niet haar smaak: een grote vijver en veel kijkgroen.
Niet echt een tuin om van te kunnen genieten met een jong gezin.
Ze besloot haar eigen tuinontwerp te leren maken en al na een jaar kon ze al echt in de tuin genieten. Dat ging zeker niet zonder slag of stoot want bij de aanleg veranderde haar tuin in een grote modderpoel.
Op bezoek bij…
Wendy van der Leck (28)
Docent Plant op een vmbo in Amsterdam noord
Woont met haar man Tim in Dronten (Flevoland) en verwacht binnenkort haar eerste kindje
Geniet in haar tuin door overdag ‘te rommelen’ in de tuin en ’s avonds geniet ze met een drankje vanaf een van haar terrassen.
Deelt haar ervaringen op Instagram:
@juf.plant
Op een zonnige ochtend in maart rijd ik door de weidse Flevopolder naar Dronten. Ik ga op bezoek bij Wendy om haar tuin te bekijken. In een jaar tijd heeft ze dit gecreëerd met hulp van haar man Tim.
Vrolijk doet Wendy de deur open, haar zwangere buik steekt dapper naar voren. Over een paar weekjes verwacht ze van een meisje te bevallen.
Nu heeft ze nog alle tijd voor rusten in de tuin zijn met haar kipjes en katten Igor en Bumbur.
Bumbur ziet de tuin als een grote speeltuin
Een zelf ontworpen tuin als basis voor jarenlang plezier in de tuin
Wendy heeft zwangerschapsverlof. Normaal gesproken werkt ze als docent Plant met vmbo leerlingen uit Amsterdam. Zij brengt deze tieners in contact met de wondere wereld van de natuur.
In maart is de tuin nog wel wat kaal en bruin. Maar dat is juist wat Wendy zo leuk vindt: ‘Die tuin in enkele weken tijd zien veranderen in een grote groene weelde.’
Die overgang in de seizoenen ervaren is de reden waarom ze er niet heel veel groenblijvende struiken in heeft geplant. Zo creëert ze meer ruimte voor bloeiende planten.
Vol verwachting kijkt ze al een winter uit naar het voorjaar en de zomer.
“Ik houd van een tuin waar ik
lekker kan aanrommelen”
Bij het maken van het tuinontwerp kwam al sterk naar voren dat ‘doen’ het toverwoord zou worden in deze tuin. Het moest een tuin worden waar getuinierd kon worden. De handen uit de mouwen en met de voeten in de aarde.
En dat is gelukt. Maar de rust en zachte sfeer zijn een enorm contrast met hoe hier 1,5 jaar geleden was…
Tijdens de aanleg werd een enorme vijver uit de tuin gehaald. Alleen de haag rondom is blijven staan. De regen in combinatie met de klei maakte het een glibberige modderpoel.
Een hele uitdaging om de palen van de pergola recht te zetten en een mooie tuin te laten verrijzen. Het is ze meer dan gelukt.
Foto’s in de verkoopbrochure van de woning herinneren aan de tuin zoals die twee jaar geleden was
Vanzelfsprekend plante Wendy haar tuin eigenhandig in. Ze maakte zelf het beplantingsplan.
De tuin is 20 x 17 meter en is prachtig te beleven vanuit de woonkamer. Door twee grote schuifpuien open te schuiven komen wonen en buitenleven bij elkaar.
Een imposante pergola vormt het skelet van de tuin, de nog prille klimplanten zullen over enkele maanden gretig om het houtwerk krullen.
In het tuinontwerp neemt de tuinkas een belangrijke plek in. Vanuit haar verlangen om eerst door de kas te lopen om vervolgens de moestuin te kunnen betreden bleek een standaard kas geen optie.
Wendy maakte daarom zelf haar specifiek tuinkas-ontwerp en bouwde het op met hergebruikte betonstenen, glas en hout.
Het resultaat is een sfeervolle plek en al in maart een kas vol miniplantjes tomaten, komkommer, paprika en lathyrus.
de eerste zomer na aanleg: een tuin in volle bloei
“We hebben alles zelf gedaan
van graafmachine tot tuinkas”
Contrast blijkt het toverwoord in de tuin van Wendy. Te midden van de weidsheid van de Flevopolder ligt deze ruimtelijke maar knusse tuin.
De strakke lijnen van de pergola en bestrating botsen op een prettige manier met de weelderige beplanting in de borders.
Vol verwachting kijkt ze uit naar deze weelderige borders in de zomer
De kippen dicht bij de woonkamer, verschillende zitjes en terrasjes, de stapstenen onder de pergola en de blauwe maagdenpalm-bloemetjes die daar in de winter al bloeien. Dit alles heeft Wendy afgewisseld met borders vol weelderige plantcombinaties.
Haar opleiding als bloemist heeft haar zeker geholpen om de borders vorm te geven. Ieder jaar weer zal ze blijven schuiven en zo nog mooiere combinaties vinden en arrangeren.
Ze heeft haar plantenborders dan ook zo gearrangeerd dat vorm, kleur en bloeiseizoen elkaar op een prettige manier afwisselen.
Als alles goed mag gaan zal de retro kinderwagen in de woonkamer straks gevuld zijn met een wolk van een dochter. Over een jaar zet ze misschien al haar eerste stapjes in de tuin.
De tuin zal voor haar dochter waarschijnlijk voelen als een oneindige plek waar steeds weer wat nieuws te ontdekken valt. Een mooie basis voor echte connectie met natuur.
Stap voor stap een tuinontwerp maken: inspiratie borden
“De tomaten wil ik zeker
niet missen dit jaar“
Luister naar Wendy’s eigen verhaal..
Omdat het verhaal van Wendy inspirerend is voor tuineigenaren die ook grote veranderingen in hun tuin willen realiseren, nodigde ik haar uit in de Blij met je tuin Podcast.
Wendy vertelt hoe ze haar tuin in een korte termijn zelf heeft gerealiseerd en deelt haar geleerde lessen met jou als luisteraar.
In de podcast vertelt Wendy over de tuinontwerpcursus die zij volgde, lees hier meer of geef je gelijk op.
Klik hier en geniet mee van het fijne gesprek dat Wendy en ik hadden over het creëren van een tuin voor jezelf en je toekomstige kindje:
Prachtig , voel ik me ook helemaal in thuis
Prachtig!!! Werkt inspirerend!