Je wilt kruiden een onderdeel van je leven laten zijn en dat snap ik, want je kunt er zoveel mee! Wat denk je van:  extra smaak geven aan je gerechten, geurige kruiden aan je badwater toevoegen of muntthee maken? Het is dan ook heel slim om kruiden een plekje in jouw tuin te geven. Maar hoe doe je dat? Kies je voor een grote kruidentuin of kan het ook klein en subtiel? Moet je daarvoor de tuin helemaal op de kop zetten of kan het ook op een andere manier?

Jouw tuin vormgeven en er een fijne plek van maken is een heerlijke bezigheid. En als je er dan ook nog een armvol heerlijke geurige en nuttige kruiden kunt oogsten dan is het geluk compleet. Ik ga je leren grip te krijgen op je tuin en leer je hoe je kruiden een plekje kunt geven.

Mijn wens is dat jij meer plezier gaat beleven aan het creëren van een fijne tuin met alle onderdelen waar jij blij van wordt, zoals een kruidentuin. En dat wat je wilt creëren ook écht gaat lukken. Voorop staat dat je vandaag al het verschil kunt gaan maken in je tuin.

3 manieren om kruiden in je tuin te verwerken

Dat je kruiden gaat toevoegen aan de tuin is duidelijk, maar hoe pak je dat aan? Het is afhankelijk van hoe je tuin nu is én of je grote plannen hebt voor de toekomst. Maar in de basis zijn er 3 manieren om kruiden in de tuin te verwerken. Ik zal ze aan je uitleggen en ik wil een aantal (voor jou misschien) nieuwe tuinelementen introduceren. 

1. Maak een speciale kruidentuin

Je kunt je tuin inrichten als één grote kruidentuin, maar je kunt ook een deel van je tuin bestempelen tot kruidentuin of een hoekje maken in de buurt van je keukendeur. Je kruidentuin plannen in de buurt van je keuken is sowieso een verstandig keuze, want dan kan je tijdens het koken makkelijk snel even naar buiten met je schaar om verse kruiden te knippen of plukken voor het eten.

Kruidentuinen zijn er in allerlei vormen en maten. Het is maar net waar jij blij van wordt. Zo kun je een formele kruidentuin maken met rechthoekige vormen en/of symmetrische vormen met daaromheen een haagje. Maar je kan je kruidentuin ook organische vormen geven, waarbij de kruiden natuurlijker ogen doordat ze wat meer nonchalant door elkaar heen zijn geplant.

Een heel interessant kruidentuin element dat een speels effect geeft, is een kruidenspiraal. Oftewel een kruidentuin in de vorm van een spiraal. Door deze specifieke vorm  – waarbij het middelste  van de spiraal het hoogste ligt en er ook lagere gedeelten zijn – is er ruimte voor kruiden die van droogte en zon houden en voor plantjes die van meer schaduw en vocht houden. Het is een leuke eyecatcher en het neemt relatief weinig ruimte in. Wil je voorbeelden zien van een kruidenspiraal of wil je weten hoe je het kunt maken? Op YouTube zijn heel wat filmpjes te vinden.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om gewoon een aantal tegels of klinkers uit je bestaande bestrating te halen. Zo maak je makkelijk en snel ruimte voor kruiden in je tuin. En als je dit om en om doet kan je ook mooie vormen maken, bijvoorbeeld een schaakbord. Het is een kwestie van tegel eruit en plant erin.

 

2. Plant kruiden tussen andere planten

Wil je wel kruidenplanten, maar dan liever subtiel in je tuin toegepast? Zet dan kruidenplanten in je plantenvakken. Kruiden zijn ideaal om de kale plekken in je border op te vullen.

En weet je wat ook handig is? Veel kruidenplanten (zoals rozemarijn, kerrieplant, salie, lavendel en tijm.) sterven in de winter niet af en zorgen daardoor ook in de winter voor een mooi (grijs)groene uitstraling.

Het is het mooist om de kruiden zo toe te passen in de tuin dat ze onderdeel gaan uitmaken van de groenstructuur die in de winter zichtbaar is. Zo voorkom je dat het ene tuindeel wel groen is en het andere deel doods en kaal is in de winter.

Door kruidenplanten her en der in je tuin te plaatsen, krijg je een subtiele uitstraling. Een nadeel kan zijn dat de kruiden daardoor wel minder makkelijk oogstbaar zijn. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar wees je er wel bewust van dat als je kruiden gaat planten met als doel ze te gebruiken in de keuken, dat het waarschijnlijk makkelijker is om ze te clusteren. Als je toch al niet van plan was om ze te oogsten en ze vooral voor de geur, bloemen of structuur toepast, dan maakt het natuurlijk niet uit waar je ze plaatst.

 3. vul potten en bakken
Als laatste heb je ook nog de optie om kruiden in potten en bakken te plaatsen. Dit is ideaal als je klein wilt beginnen, omdat je niet zeker weet of het wel wat voor je is. Of wanneer je weinig ruimte hebt. En het staat ook nog eens leuk! Door verschillende potten met kruidenplanten nonchalant met elkaar te combineren maak je een echte eyecatcher.

Belangrijk bij deze methode is dat je kruidenplanten bij elkaar in een bak zet die van dezelfde condities houden; droog en zonnig of halfschaduw en vochtig. Je weet vast wel wat er gebeurt met planten die niet krijgen waar ze behoefte aan hebben 😉

Deze methode is het meest geschikt voor kruiden die klein blijven, zoals bieslook, peterselie, tijm en oregano. En ook munt is heel geschikt om in een pot te planten, omdat deze plant de neiging heeft te gaan woekeren in je tuin. Op deze manier houd je deze enthousiaste plant makkelijk in toom.

Wellicht leuk om te vertellen. Zelf heb ik ook een bak met kruiden dichtbij de keukendeur en voor mij werkt deze methode goed! Dus het is zeker niet zo dat een ‘tuin’ beter werkt dan een pot.

welke methode kies jij?

Nu je weet welke manieren er zijn, wil ik je vooral mee geven om te kiezen voor een manier en stijl die bij jou en jouw tuin past. Er is geen goed of fout! Als je snel wilt beginnen kan je een pot vullen met kruiden. Maar als je het groots wilt aanpakken kan je een deel van je tuin inrichten als kruidentuin.  Natuurlijk sluit je qua vormgeving aan bij de stijl die jij hebt in je tuin. Dus als je een strakke tuin hebt, kan je het beste gaan voor een formele stijl van kruiden planten. En als je houdt van een meer nonchalante tuin (bijvoorbeeld cottage stijl), dan ga je voor een organische vorm of zet je ze tussen de anderen planten. 

 

Waar kan ik het beste mijn kruiden planten?

Waar je het beste de kruiden kan planten, ligt aan het soort kruiden die je wilt plaatsen. In de basis houden de meeste kruiden van zon, maar er zijn er ook een aantal die het goed doen in de halfschaduw. Dus kijk vooral naar waar de planten behoefte aan hebben. Tip: lees de plantinformatie op het kaartje of het potje van de plant, om te ontdekken waar jouw plant blij van wordt.

Ben je van plan om de kruiden te gaan oogsten voor gebruik in de keuken? Dan is het slim om een plekje uit te zoeken zo dicht mogelijk bij je keuken. Zo loop je gemakkelijk even naar buiten om kruiden te knippen of plukken voor de lekkere maaltijd of voor in de thee.

Daarnaast zorgen kruiden voor een fijne geur in de tuin. Dus als je ze ook nog eens dicht bij een looppad aanlegt, dan kan je dagelijks genieten van de geur!

 

metHelp, ik ga voor het eerst kruiden planten. Waar moet ik mee beginnen?

Het ene kruid is makkelijker dan de ander. Basilicum is bijvoorbeeld lastiger om te laten groeien, maar kruiden als bieslook, tijm en peterselie werken (bijna) altijd. Bovendien zijn dit ook de kruiden die het meest worden gebruikt in de keuken en ze zijn wintervast. Dit maakt deze kruiden tot ideale startersplantjes.

Je kunt planten kopen bij jouw tuincentrum of kweker. Maar ook het potje verse kruiden uit de supermarkt kan je in je tuin zetten, vaak slaat deze buiten ook prima aan. Natuurlijk kan je ook een zakje zaad kopen, dat vraagt alleen iets meer geduld.

Het is dan aan te raden om met bovengenoemde drie kruiden te starten, maar je mag er vanuit gaan dat als je al wat ervaring hebt in de tuin, dat het met die andere kruiden ook heus wel goed gaat komen!

Veel succes met het maken van jouw kruidentuintje!

Wil je nog meer inspiratie en tips over kruiden planten?

Zelf vind ik het fijn om inspiratie te halen uit tuinboeken en het is ook erg fijn als naslagwerk. Dus ik zal jou mijn favoriete boeken over kruiden ook niet onthouden:

 

Vond je dit een handig artikel? Sla hem op voor later!

Herken je dit? Je hebt een inspirerend artikel gelezen en een idee gekregen waar je later mee aan de slag wilt. Maar op het moment dat je bezig wilt, denk je: “Hoe zat dat ook alweer?”. Ja, zie dan dat ene artikel maar eens terug te vinden.

Wil je dit artikel later nog eens teruglezen? Sla hem dan op via Pinterest! Hoe? Klik hieronder op de knop ‘Pin it!’ en bewaar de afbeelding op jouw eigen Pinterest profiel. Makkelijk toch? 🙂

Verlang jij er naar om je tuin écht aan te pakken? Dan bedoel ik niet:  een paar kleine veranderingen, even naar het tuincentrum en de boel met wat decoratie en plantjes weer opleuken. Ga jij je tuin groots verbouwen en wil je er nu eens écht een bijzondere plek van maken? Bijvoorbeeld omdat de tuin nog steeds de smaak en inrichting heeft van de vorige bewoners? Of omdat je er nog niet aan toe was gekomen en het nu écht tijd wordt?

Dan wil ik je uitnodigen om mee te doen aan een van mijn gratis tuininspiratie workshops . Deze workshops geef ik live en online. Een ontzettend leuke en laagdrempelige manier om je door mij te laten inspireren om je eigen tuinplan te maken en daarmee jouw eigen fijne tuin te gaan creëren. Ik leer je het op je eigen manier te doen en binnen de mogelijkheden die jij hebt. Deze gratis workshop is waardevol, omdat ik je als het ware aan de hand neem en jij in 1,5 uur tijd eindelijk die eerste stap zet richting jouw droomtuin. Doen dus!

Zie ik je snel? 
Liefs,  Hermineke van BLIJ MET JE TUIN