Je bent net verhuisd of je bent simpelweg nog niet tevreden met je huidige tuin. Het voelt nog niet als een plek waar je volledig kunt ontspannen. Wellicht heb je al eens wat aanpassingen gedaan, denk aan nieuwe bestrating of nieuwe plantjes en hier en daar een accessoire. Maar het voelt niet af en het voelt niet ‘jou’. Elke keer als je er komt, zie je dingen waar je niet tevreden mee bent. Maar je weet ook nog niet hoe het dan wél moet.

Je verlangt naar mooie veranderingen in je tuin; een tuin die aanvoelt als een omarming. Alleen hoe ga je dat aanpakken? Het voelt als een logische stap om het nu maar ‘serieus’ aan te pakken en een hovenier of tuinarchitect in de hand te nemen. Zij hebben er immers voor geleerd en weten alles over beplanting, bestrating en hoe je jouw gewilde overkapping handig een plekje geeft. Maar is dat wel waar je echt gelukkig van wordt? In dit artikel help ik je onderzoeken hoe je jouw droomtuin kunt realiseren.

Een hovenier of tuinarchitect jouw tuin laten ontwerpen

In eerste instantie denk je waarschijnlijk dat je een hovenier nodig hebt voor het maken van jouw tuinontwerp. Maar heb je ook al eens gehoord van de tuinarchitect? Ik zal je uitleggen wie wat doet.

De hovenier
Een hovenier is in de basis iemand die je inschakelt voor het aanleggen en onderhouden van je tuin. De hovenier maakt dan ook vaak gratis een tuinontwerp voor je. Dat klinkt goed, maar dit is meestal wel op voorwaarde dat je de tuin door hem of haar laat aanleggen. Als je even nadenkt, dan begrijp jij vast ook wel dat zo’n ontwerp niet gratis is. Uiteindelijk betaal je via de aanlegkosten en de gekozen materialen óók dat ‘goedkope’ ontwerp weer terug. Dus eigenlijk is het een soort werktekening waarmee hovenier (na jouw akkoord) mee aan de slag kan.

Het ligt er een beetje aan welke hovenier je uitkiest natuurlijk, maar de ervaring leert echter dat niet alle hoveniers even creatief zijn en dit resulteert in heel veel ‘standaard’ tuinen. Als ik zeg: denk aan een tuin met veel grote tegels en een rijtje lavendel of hortensia’s, dan heb je vast wel een idee. 

Het is niet zo dat deze tuinen per definitie niet mooi zijn, maar het is waarschijnlijk wel een tuin waar jij je niet helemaal thuis voelt. En de vlinders, bijen en vogels die je zo gezellig vindt, die zie je helaas ook niet terug in dit soort tuinen.

De tuinarchitect
Dan hebben we de tuinarchitect (of tuinontwerper). Dit is iemand die zich voornamelijk bezighoudt met het ontwerpen van tuinen. Je zou zeggen: perfect om door zo iemand je tuin te laten ontwerpen. Maar zoals we ook veel zien in de architectuur houden architecten vaak van moderne en tot in de puntjes kloppende ontwerpen. En het is even de vraag of jij blij wordt van een perfect gestylde tuin? Zo ja, schakel dan zeker een tuinarchitect in en je krijg een perfect en prachtig tuinontwerp. Is dat niet waar je gelukkig van wordt? Lees dan vooral even verder.

In beide gevallen komt het eigenlijk hier op neer: je maakt een afspraak met een hovenier of architect. Die komt lang, jullie drinken een bak koffie en nemen in een uurtje tijd jouw wensen door en bekijken jouw tuin. Vervolgens gaat diegene weer naar huis en maakt een ontwerp. Het is dan maar afwachten of diegene jou wel heeft begrepen of aangevoeld. En of het ontwerp dus wel precies is wat jij voor ogen hebt.

 Jouw tuindroom laten vertalen door een ander is best ingewikkeld, het is immers iets wat jij levendig voor je ziet en de ander nog niet.
 

Ontwerp jouw eigen tuin

Heb je er wel eens over nagedacht dat je zelf een mooi tuinontwerp zou kunnen maken? Misschien krijg je direct de gedachte dat zoiets niet voor jou is weggelegd, want hoe kun je nu zelf een tuinontwerp maken, zoals een hovenier of tuinarchitect dat doet? Je hebt er immers niet voor geleerd en misschien denk je ook wel dat je er geen gevoel voor hebt. Maar laat het me even uitleggen.

Naar mijn idee is een tuin is meer dan ‘zomaar een ruimte’ achter je huis. Een fijne tuin is een plek waar je ontspant, rust vindt en waar jij een goed gevoel bij hebt. Dit maakt dat je het nodig hebt om jouw persoonlijkheid en creativiteit terug te laten komen in de tuin. Jij weet waar je naar verlangt, waar je blij van wordt en wat je heel graag terug wilt zien in de tuin. Misschien houd je zelfs al tijden een Pinterest bord bij met al je tuindromen. Hoe geweldig zou het zijn als je die wensen nu eindelijk werkelijkheid kan laten worden?

Als je nu nog steeds dit artikel aan het lezen bent, verlang je waarschijnlijk niet naar de perfect gestylde tuin. Het zal je het gevoel geven dat je het netjes moet houden en dat er geen ruimte is voor creativiteit en verandering. Dat staat niet op jouw wensenlijstje en geeft geen antwoord op je verlangen naar een fijne plek om te ontspannen. Daarom wil ik je aanmoedigen om zelf je tuin te gaan ontwerpen. Ik leer het je graag en vele dames gingen jou al voor.

Je hebt het nog nooit gedaan, maar toch weet ik zeker dat je het wel kan! Tuinontwerpen kan je leren, ook als je je schooljaren allang achter je hebt gelaten! En weet je? Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je hoeft niet met een ingewikkeld computerprogramma je tuin te ontwerpen. Met een paar potloden, papier en een liniaal kan jij absoluut jouw eigen droomtuin op papier krijgen.

En ik beloof je: het wordt geen perfecte stijltuin. Het wordt een tuin die perfect is voor jou. Het is trouwens niet zo dat je je hele tuin daarna ook zelf moet aanleggen. (Mag natuurlijk wel!) Het idee is dat je zelf je tuin gaat ontwerpen, zodat jouw tuindroom helemaal wordt gevangen in jouw tuinontwerp, jij ruimte kunt maken voor de vlinders en vogels die je zo gezellig vindt en alles waar je nog meer van droomt. Maar als je daarna hulp nodig hebt, dan kun je heel goed advies vragen in het tuincentrum (of bij een plaatselijke kweker) voor de juiste beplanting of een hovenier in de arm nemen om jouw prachtige ontwerp uit te laten voeren. Je weet alleen wel 100% zeker dat je een tuin krijgt die volledig aansluit op jouw wensen.

Een tuin ontwerpen kun je leren

Het is mijn missie om je te helpen weer grip te krijgen op je tuin. Daarom maakte ik de tuinontwerpcursus. In deze cursus neem ik je aan de hand en leer ik jou hoe je al die leuke tuinideeën die je al hebt en dat diepe verlangen naar een fijne tuin omzet naar een tuinplan dat helemaal bij jou past. Succes gegarandeerd, gewoon omdat jij het zélf hebt gemaakt.

Maar ik snap dat je nog niet direct klaar bent om volmondig ja te zeggen tegen het ontwerpen van je eigen tuin. Wil je je eerst nog meer verdiepen in het zelf ontwerpen en ben je benieuwd of zelf je eigen tuin ontwerpen iets voor je is? Ik geef gratis online inspiratie workshops, waarin ik je uitleg over hoe een mooi en persoonlijk tuinontwerp binnen jouw bereik ligt. Maar waarin ik je ook leer hoe je structuur krijgt in de wir war van tuinideeën in jouw hoofd, hoe je een mooie tuin maakt waar jij je op je gemakt voelt en wat jouw volgende stap is in het maken van je nieuwe tuinplan.