Op een prachtige nazomer dag rijd ik de nieuwbouwwijk van Mieke binnen, na een betoverende rit door dichtbegroeide bossen. Mieke staat me al stralend op te wachten en we duiken meteen haar tuin in. Dit is de perfecte setting voor Mieke om haar passie voor tuinieren met me te delen.
We genieten van een heerlijke kop thee en krijgen zelfs bezoek van een bosmuis
Op bezoek bij…
Mieke Weegels (58)
Leidinggevende bij Wageningen University & Research
Woont met haar partner Sophia in Austerlitz (Utrecht)
Geniet van het verrassende leven in haar tuin: een nieuwsgierig bosmuisje, libellen rond de vijver, insecten op de bloemen en de vele vogels.
De nazomer is haar favoriete moment wanneer het een beetje vochtig maar zonnig weer is en de temperatuur een beetje crispy wordt.
Terwijl ik met een kopje thee in mijn hand van de tuin geniet, valt mij meteen de weelderigheid op: wuivende grassen en heel veel inheemse planten die andere tuinbezitters als onkruid zouden beschouwen, maar voor Mieke een schat vormen.
Het is interessant om te bedenken dat ze vroeger misschien dezelfde planten zou hebben gewied, want ze heeft in haar leven al heel wat verschillende tuinen gehad, elk met hun eigen unieke karakter.
Weelderige borders en graspaden
Weelderige borders en graspaden
Weelderige borders en graspaden
Een vijver als blikvanger vanuit de woning
Mieke, die samen met haar partner Sophia twee jaar geleden naar de Utrechtse Heuvelrug verhuisde, vertelt me dat haar huidige tuin heel anders is dan wat ze eerder heeft gehad.
Deze verandering werd geïnspireerd door haar werk bij Wageningen Research, waar ze leiding geeft aan mensen die zich bezig houden met innovaties en transities in de landbouwsector.
“Ik vind het heerlijk dat het allemaal los en vrij mag. Daar kan ik heerlijk doorheen zwerven. “
Een ander keerpunt kwam toen Mieke besloot om iets nieuws te leren: het ontwerpen van haar eigen tuin.
Met een leeg canvas in de vorm van een lege tuin bij haar nieuwbouwhuis, begon ze gestructureerd aan haar avontuur en absorbeerde ze alle informatie en ideeën als een spons.
De tuin heeft een unieke ligging, aan de rand van het bos
Haar werk bracht haar in aanraking met regeneratieve landbouw, een benadering die de gezondheid van de bodem en het milieu centraal stelt.
Verbazingwekkend genoeg bleken deze principes ook goed te werken in haar eigen tuin. Ze voedt de arme zandgrond waarop ze tuiniert met verknipt groenafval uit haar eigen tuin, wat een circulaire aanpak is.
Andere basisprincipes van regeneratieve landbouw, zoals het minimaliseren van bodemverstoring en het bevorderen van divers bodemleven, past ze eveneens toe. Het resultaat is een weelderige, biodiverse tuin met een unieke uitstraling.
De sierlijke Lespedeza laat zich deze dag van haar mooiste kant zien
Hoewel niet alles volgens plan verloopt, ontdekt Mieke voortdurend verrassingen in haar tuin, zoals de uitbundig bloeiende Bosklaver (Lespedeza) die het middelpunt van haar tuin siert.
Haar dag begint met het bewonderen van de tuin vanuit haar slaapkamerraam. Na haar werk ontspant ze door aan de slag te gaan in de tuin, of het nu klimop vlechten is of dode planten knippen. Het is haar manier om te ontsnappen en de handen uit de mouwen te steken.
“Aan iedere bloem hangt hier wel een of andere bij. Daar doe ik het eigenlijk wel voor, voor mijzelf en voor de insecten”
Terwijl ik mijn laatste slokje thee neem, verschijnt er enthousiast een bosmuisje, nieuwsgierig en speels. Mieke en ik houden onze adem in terwijl we kijken. Als het muisje weer verdwijnt, straalt Mieke van vreugde en roept verrukt: “Ik vind het fantastisch dat er dieren in mijn tuin komen!“
Mieke’s liefde voor tuinieren heeft haar ook actief betrokken gemaakt in haar nieuwe dorpsgemeenschap. Ze heeft samen met buurtgenoten een bloemenweide aangelegd en werkt als vrijwilliger aan het onderhoud van een bijzondere tuin bij het Beaufort theater in haar dorp.
Terwijl ik terugreis, mijmer ik na over Mieke’s verhaal. Want als je idealen, werk en tuin samenkomen, ontstaat er een unieke plek. Een plek die alles over jou vertelt en de wereld een stukje mooier maakt. Wat een voldoening in je leven!
Luister naar Miekes eigen verhaal..
Omdat het verhaal van Mieke zo inspirerend is voor mensen die ook meer betekenis in hun tuin en manier van tuinieren willen leggen, nodigde ik haar uit in de Blij met je tuin Podcast.
Mieke vertelt op welke manier ze ontspanning en creativiteit in haar tuin vindt. Niet door harder te werken maar door vaker achterover te leunen.
Klik hier en laat je inspireren door de manier waarop Mieke het roer omgooide in haar tuin en daarmee in korte tijd een geweldige tuin creëerde.
Wat een mooi verhaal Hermineke. En het sluit toevallig helemaal aan bij mijn eigen beleving: ik heb vanmorgen mijn alleerste workshop ooit gegeven! Het onderwerp was ‘natuurvriendelijk tuinieren’. Ik had me via het cursusproject aangemeld als docent en was best een beetje zenuwachtig, maar iedereen was heel enthousiast en ik ben gevraagd om het in het voorjaar weer te doen. 😉
Groet!
Gefeliciteerd met deze geweldige stap Karin! Prachtig hoe jij jouw lessen uit jouw leerschool van de afgelopen jaren nu mag doorgeven aan anderen.
Er valt zo veel te leren en zo veel te doen met je tuin. Mooi hoe jij anderen inspireert door eerst zelf geïnspireerd te zijn geraakt.
💚 Hermineke
Wat spannend, Karin! En wat mooi dat je de workshop nog een keer mag doen!