Op een mooie vrijdagochtend in mei ontmoet ik Agnita in haar achtertuin in Kampen.

Precies een jaar geleden startte ze met de eerste les van de online cursus ONTWERP JE EIGEN ACHTERTUIN.

We zitten samen op Agnita’s lievelingsplekje in de zon. Het tuinbankje is nog niet wat ze precies voor ogen heeft maar daar komt binnenkort verandering in.

Het doet niks af van de heerlijke plek die het nu al is. Tussen de bloemen, grassen en planten is het heerlijk vertoeven. En dat heeft ze zelf weten te creëren in een relatief klein tuintje. 

Vanaf de start van de cursus deed Agnita actief en enthousiast mee, ze ging er helemaal voor! Dit enthousiasme en grote  inzet vanaf het eerste moment maakt dat we nu koffie kunnen drinken in haar heerlijke tuin die aanvoelt als een oase.

‘Wat kan er veel gebeuren in een jaar!’

Precies een jaar geleden was de tuin van haar nieuwbouwwoning nog een grote zandbak. Haar huis had ze prachtig en gezellig ingericht en daarna was de tuin aan de beurt.

Hoewel alle buren in haar nieuwbouwstraat de tuin gelijk hadden laten inrichten met de woning, had Agnita een specifieke tuindroom voor ogen.

Een droom die ze niet uit handen durfde te geven aan een hovenier of tuinontwerper.

Wat Agnita voor ogen had was iets wat alleen zij kon uitvoeren, en zo begon ze aan ONTWERP  JE EIGEN ACHTERTUIN. ‘Een heerlijke tuin voor ons twee, dat was mijn droom. Een plek waar wij samen bij kunnen komen na een dag werken en kunnen genieten van ons kleinkind’.

Stiekem hoopte ze dat ze er een nieuwe hobby mee zou ontwikkelen, namelijk tuinieren. 

Samen bladeren we door de indrukwekkende stapel schetsen die ze maakte met behulp van de cursus. Met de inspiratie, eenvoudige aanpak en creatieve ruimte die ik haar gaf in de lessen ging ze aan de slag.

Elke keer zette ze een klein stapje en door eerst stil te staan en aandacht te geven aan haar tuinverlangen groeide er uiteindelijke en prachtige tuin achter haar huis.

Opnieuw werd voor mij bevestigd –  juist als het gaat over tuinen: 

‘Alles wat je aandacht geeft groeit’


Bladerend door de stapel schetsjes die Agnita maakte bleek dat het maken van haar heerlijke tuin een
proces bleek te zijn. Aanvankelijk was het haar bedoeling dat ze een tuin zou maken met alleen blauw-witte bloemen rond een gazon.

Gelukkig koos Agnita gaandeweg de cursus steeds meer voor dat waar haar hart écht sneller van gaat kloppen en zo ontstond een veel creatiever tuinontwerp. 

Als ik zie met hoeveel liefde en aandacht Agnita mij rondleidt, aanwijst wat ze al heeft geplant en vertelt wat ze voor ogen heeft zie ik dat er wat met haar gebeurt. Er is in een jaar tijd een liefde en passie ontstaan voor mooie tuinen vol bloemen en planten.

In haar zoektocht naar ideeën voor haar tuin (het cursus-onderdeel ’tuininspiratie’) viel Agnita als een blok voor prairie beplanting. Deze relatief nieuwe vorm van beplanting voor tuinen met een  natuurlijke en prettige sfeer die oorspronkelijk op de Amerikaanse prairies te vinden waren heeft ze prachtig weten te vertalen naar haar eigen thuisplek.

Door het zelfvertrouwen dat ze opbouwde in de cursus stoomde ze vervolgens door met haar tuin ‘Ik was helemaal weg van prairiebeplanting en ik kon een beplantingsplan laten maken bij de kweker. Maar ik besloot het gewoon helemaal zelf te doen. Ik heb nu heel veel soorten mooi siergras en daartussen groeien mooie planten’.

De rollen tussen Agnita en haar partner zijn duidelijk verdeelt: ‘Ik heb het bedacht en Adri helpt met het uitvoeren’. Ik merk dat die rolverdeling bij veel stellen prettig werkt.

De een is goed in een mooie toekomst uitdenken en schetsen. De ander is handiger in het kruien van zand, het aanleggen van een terras, het verplaatsen van een boom. Samen creëer je zo een droomplek.

Tuinieren is echt een hobby geworden van Agnita. Ik vind het mooi hoe ze echt iets van haarzelf in haar tuin heeft gelegd. Ze creëerde een tuin die sprankelt, vol liefde en passie, met een vrouwelijke touch en alles heeft een verhaal. 

Ontroerend vind ik het verhaal van de vergeet-me-nietjes die Agnita uit de tuin van haar overleden vriendin haalde en een nieuwe plek gaf in haar tuin.  Die liefde en bewogenheid maakt dat het een plek is waar je echt thuis komt.

Met tegenzin stap ik weer op. Ik ben onder de indruk van het proces dat Agnita doormaakte.

Haar overvolle Pinterest bord vol tuinideeën was de reden waarom ze ooit contact met mij opnam en begon aan de tuinontwerpcursus.

Het maken van haar eigen tuinplan en tuinontwerp bleek een avontuur te zijn  waarvan van te voren de uitkomst niet vast lag. Ze ging de uitdaging aan en koos dat diepe verlangen naar een heerlijke tuin te volgen en creëerde een prachtige tuin en er ontstond een heerlijke hobby.

Wil jij net als Agnita een heerlijke tuin creëren voor jou zelf
en de lieve mensen om je heen?