In slechts drie jaar tijd heeft Natascha een voormalig terrein van een autoverhuurbedrijf omgetoverd tot een spectaculaire gezinstuin vol bloemenpracht op de Utrechtse Heuvelrug.

Daar wil ik natuurlijk meer van weten en op een mooie najaarsdag stap ik in de auto en rijd ik naar de Utrechtse Heuvelrug.

Op bezoek bij…

Natascha van Middelaar (51)
Directiesecretaresse

Woont met haar man Jurn en zoon in Austerlitz (Utrecht)

Deze najaarsdag begon een beetje vochtig en fris, maar zodra ik s ’middag bij Natascha’s huis aankom voel ik de aangename nazomer warmte. Ik parkeer mijn auto op de oprit en word meteen verrast door de charmante jaren 30-woning, gecombineerd met een smaakvolle moderne uitbreiding aan de zijkant en achterkant.

Natascha opent de deur, gekleed in een prachtige kleurrijke trui en een stralende glimlach. Als ik de woonkeuken binnenstap, word ik overweldigd door het geweldige daglicht, maar vooral door het adembenemende uitzicht op de tuin.

De boeken van Piet OUdolf bleken een geweldige inspiratiebron.

de woonkeuken met een geweldig uitzicht op de tuin. Binnen en buiten vervagen.

Het beeld wordt gedomineerd door een zee van roze herfstanemonen, die absoluut betoverend zijn. Hoewel dat niet helemaal haar oorspronkelijke plan was, onthult Natascha.

In haar tuinontwerp had ze aanvankelijk een mix van varens en een paar roze anemoonbloemen voor ogen. En in het voorjaar een voorjaarsshow van stinzenplanten. Dit alles als onder beplanting van de bomen die ze in haar tuin had geplant.

 

“honderden planten
plantte ik samen met mijn
bijna 80-jarige schoonmoeder”

 

 

Het is een waar genot om door de tuin te wandelen terwijl Natascha me rondleidt. Prachtige zichtlijnen, prettige zitjes en in ieder seizoen een prachtig bloeiend geheel. Het is duidelijk, deze vrouw heeft haar hart en ziel in deze plek gestoken. Ze serveert een heerlijke lunch en we genieten van een goed gesprek midden in deze prachtige tuin.

Het begon allemaal tijdens de coronapandemie. Natascha leerde me online kennen en besloot de uitdaging aan te gaan om de tuin van haar pas gekochte huis helemaal zelf te creëren. Geen professionele hovenier of tuinarchitect kwam eraan te pas.

Samen met hulp en aanmoediging van haar man Jurn en haar schoonmoeder van bijna 80 bracht ze haar tuin tot leven. Ze plantte honderden planten en gaf zo een volledig eigen draai aan deze voorheen verwaarloosde plek.

Natascha maakte tientallen schetsen en uiteindelijk groeide er en prachtig tuinontwerp

Een weelderig tuin met prachtige zichtlijnen

Stapstenen en planten met diverse structuren

De vraag die haar tuinavontuur in een stroomversnelling bracht was: “Wat wil je écht met je tuin?” Ook al lijkt dit een makkelijke vraag, het antwoord bleek niet erg voor de hand liggend.

Diep van binnen wilde ze helemaal niet binnen in huis leven. Haar kampeervakanties met het gezin brachten zoveel vreugde en vrijheid, en het idee om de tent op te bergen en weer in huis te wonen voelde verschrikkelijk. Dus werd het concept voor haar tuin al snel duidelijk: Iedere dag buiten leven in een besloten tuin.

dit tuinontwerp was de eerste stap naar een heerlijke tuin, wat kan er in een paar jaar tijd veel veranderen!

Ze creëerde verschillende terrassen, een buitenzwembad, een bosje met paadje en een prairietuin. De buitenkeuken is nog in aanbouw, maar gaat het buitenleven helemaal compleet maken.

Die middag in de tuin met Natascha begin ik haar helemaal te begrijpen. Het is echt een heerlijke plek. Haar partner Jurn en haar zoon kwamen even kletsen en gedag zeggen. Wat een leuk, enthousiast en liefdevol gezin is dit. Deze tuin past perfect op deze plek en bij deze mensen.

Kunst temidden van de border geinspireerd op het werk van Piet Oudolf

“Je bent zelf de regisseur
maar niet diegene die het uitvoert.
Dat doen de planten”

 

 

Met een grote herfstanemoon in een pot op de achterbank rijd ik terug naar huis. Ik besef hoe gelukkig ik ben om met zulke geweldige mensen te werken, en hoe prachtig het leven kan zijn als je de tuin omarmt als jouw proces en levensreis.

“Tijdens het tuincreatie proces werd er echt iets bij mij aangewakkerd” 

 

Luister naar Natascha’s eigen verhaal..

Omdat het verhaal van Natascha zo inspirerend is voor tuineigenaren die ook hun eigen gevoel in hun tuin willen leggen, nodigde ik haar ook uit in de Blij met je tuin Podcast.

Natascha vertelt over de tuinverandering van parkeerplaats naar bloemenzee. Maar ook over de onzekerheid die ze voelde en het zelfvertrouwen dat ze opbouwde gedurende het proces. 

Ze heeft zich ontwikkeld tot regisseur van haar eigen tuin en geniet daar iedere dag met volle teugen van.  

Klik hier en geniet mee van het fijne gesprek dat Natascha en ik hadden over het creëren van een tuin om blij van te worden: