Spelende kinderen in je tuin betekent vaak struikelen over fietsjes, skateboard en springtouw. Of een tuin vol met trampoline, schommel of zandbak.

Ruimte maken voor je spelende kind. En tegelijkertijd ook een mooie tuin hebben. Hoe je dat doet?

Luister naar de Blij met je tuin Podcast aflevering #6 Spelende kinderen in je tuin:

Ik vertel je in de podcast aflevering over de vier verschillende speeltypen die er zijn. Ooit gehoord van rauwers, dauwers, bouwers en schouwers?

Wanneer jij weet welk type jij in huis hebt kan jij een tuin maken die goed bij jouw kind past:

Is jouw kind een rauwer? 

Jouw kind neemt graag veel ruimte in je tuin. Zwaaien met een tak, springen, schoppen tegen een bal.

Deze kinderen zijn vaak wat ongeduldiger en spelen lekker wild. Ze neigen naar actie-reactie spelletjes, willen ergens in kunnen uitblinken of presteren (nog hoger, nog verder, nog sneller).

Maak ruimte in je tuin voor groot spel. Een ruimte waar je kan zwaaien, springen, tegen een bal.

Maar let op, de valkuil is om je complete tuin als speelruimte voor deze kinderen in te richten maar dat is niet nodig. Hierover schrijf ik later nog meer.

Deze wat grotere en robuustere natuurlijke materialen verrijken het spel: grote takken, dennenappels, etc

rauwer in de tuin

Een douwer…

Je kind zet een plek graag naar zijn of haar eigen hand. Uitvinden, puzzelen en doorzetten tot het klopt tot in detail.

Deze creatieve geesten zien iets al helemaal voor zich en hebben een enorme drang om dat doel te bereiken. Ze overtuigen anderen mee te werken.

Stimuleer het spel van deze kinderen in jouw tuin door ze een afgebakende knutselruimte te geven. Waar in huis vaak minder ruimte is voor grotere bouwsels kan dat in de tuin vaak wel.

Verrijk het spel van je kind met takken en takjes, stenen in verschillende vormen en maten, touw, planken, etc.

rauwer in de tuin

Een Bouwer…

Deze kinderen zetten iedere plek naar hun eigen hand. Ze houden van plekken die ze zelf mogen interpreteren en waar ruimte is voor vrije expressie. De ene keer is je tuin een bouwplaats, een ziekenhuis, een kapsalon en dan weer een garage.

Deze kinderen nemen graag de leiding, hebben veel fantasie, regelen graag en iedereen kan mee doen en krijgt een rol. 

Stimuleer het spel van deze kinderen in jouw tuin door ze een afgebakende knutselruimte te geven. Waar in huis vaak minder ruimte is voor grotere bouwsels kan dat in de tuin vaak wel.

Geef deze kinderen materialen uit ‘de echte wereld’ zoals een bouwhelm, een paar oude pannen en een grote houten lepel. 

rauwer in de tuin

Een Schouwer…

Je kind zoekt het liefst plekken op waar hij of zij zich op hun gemak voelen. Het spel is in vergelijking met andere kinderen vaak ‘iets kleiner’, dat wil zeggen dat ze weinig ruimte nodig hebben om het goed te hebben. Ze versieren en verzamelen graag.

Deze kinderen zijn vaak gevoelig en ze zijn zintuiglijk ingesteld. Soms noemen we ze dromers, ze kunnen zich helemaal verliezen in een klein detail. Ruiken, voelen, kijken, horen zijn belangrijk. Ze voelen ruimten en sfeer goed aan.

Maak ruimte voor je kind in de tuin door een mooie kleine plek te maken. Een beschut speelhuisje, of onder een struik of in een natuurlijke hut. Een smal paadje brengt je bij de hut en vanuit de hut kan je kind de wereld observeren.

Je kind heeft oog voor losse natuurlijke materialen: veertjes, bloemetjes, stukjes hout, mooie stenen. 

rauwer in de tuin

Luister naar de uitgebreide toelichting op de verschillende speeltypen en de theorie van de losse materialen in de podcast: