De aandacht bij tuininrichting gaat vaak uit naar de achtertuin. Dat is de plek waar je veel bent en waar je de meeste tijd en aandacht aan geeft. Maar laten we het ook eens over jouw voortuin inrichting hebben. Wat is de eerste indruk die mensen krijgen als ze bij jouw huis aankomen? Oogt het fris, vrolijk en uitnodigend? Streng en afstandelijk? Of geef jij als eerste een kijkje op de rij vuilcontainers of jullie wagenpark? Het is interessant om daar eens over na te denken en bewust liefde en aandacht te steken in je voortuin. Ik zal je laten zien waarom.

De rol van jouw voortuin

Een voortuin is -naast het huis- het eerste wat mensen zien, zodra ze bij jouw voordeur aanbellen. Jouw voortuin is je visitekaartje. En juist daarom is het eigenlijk zo vreemd dat we er in Nederland en België nauwelijks aandacht aan besteden. Een voortuin laat zien wat je belangrijk vindt en hebt hierbij zelf in de hand wat je wilt uitstralen naar de buitenwereld. Je kunt een glimlach op het gezicht van een toevallige voorbijganger toveren of een duidelijke scheiding maken tussen de buitenwereld (de straat) en jouw binnenwereld (jouw huis). Jij kunt hier in sturen en een keuze maken als jij met jouw voortuin inrichting aan de slag gaat.

voortuin inrichting blij met je tuin

Ga op onderzoek uit

Voordat je met jouw eigen voortuin aan de slag gaat, is het goed om eerst te gluren bij de buren. 😉 Loop vandaag eens een rondje door jouw buurt. Geef jezelf de opdracht om vooral te letten op de verschillende voortuinen die aan je voorbij trekken. Bij iedere tuin bedenk je: wat valt als eerste op en wat zegt dit over de bewoners van het huis?

Tuinen zijn namelijk vaak afspiegelingen van hoe mensen in het leven staan. Zo zal je tijdens jouw wandeling door de buurt waarschijnlijk tuinen tegenkomen van mensen die veel liefde hebben voor dieren. Zij hebben bijvoorbeeld vetbolletjes opgehangen of een mooie sierappel of bessenstruik geplant. En andere mensen houden heel erg van structuur en netheid. Bij hen zie je keurige rijen planten en strakke lijnen in de bestrating.

Op deze manier ontdek je ook direct wat jou aanspreekt en wat niet. En dat kan je straks goed gebruiken als je zelf aan de slag gaat met jouw voortuin. Je zult zien dat een voortuin die prettig op jou overkomt niet per se een hele ingewikkelde en pretentieuze voortuin hoeft te zijn. Juist de rustige en harmonieuze tuinen trekken vaak de aandacht in positieve zin. 

  voortuin inrichting blij met je tuin

  Laat zien wie je bent met jouw voortuin

  Zodra je met eigen ogen hebt gezien hoe een voortuin de persoonlijkheid van jouw buren weerspiegelt
  (of juist totaal niet!), ben je klaar om na te gaan denken wat jij belangrijk vindt. Hoe sta jij in het leven? Wat straal jij met jouw voortuin, op dit moment, uit naar de mensen om je heen? En vooral: wat is jouw wens voor hoe je in het leven wilt staan en wat jouw voortuin uit moet stralen?

  Ik begrijp het als je het lastig vindt om daar direct een helder antwoord op te geven. Daarom is het goed om jezelf af te vragen wat de voortuin precies voor jou moet gaan betekenen. Je kan er namelijk alle kanten mee op, hoe groot of klein jouw tuin ook is. Zo kan je een voortuin voor jezelf ontwerpen die je privacy biedt voor nieuwsgierige blikken vanaf de straat, maar je kan er ook voor kiezen om een tuin te ontwerpen die de vrolijkheid van jouw interieurstijl weerspiegelt.

  Een mooi voorbeeld uit mijn tuinontwerpcursus: er is een cursiste die een bloemrijk brocante interieur heeft. Zij heeft daarom ook echt bewust voor heel veel bloemen in de voortuin gekozen. Hiermee wordt het bloemetjesbehang op de muur in de woonkamer als het ware doorgezet naar de buitenruimte. Een uitgesproken tuin, maar wel een plek waar zij zich helemaal op haar gemak voelt.

  voortuin inrichting blij met je tuin

  Jouw voortuin inrichten? Dit is heel belangrijk

  Als jij na het lezen van dit artikel overtuigd bent van het idee dat je meer aandacht mag besteden aan de voortuin, dan is er één ding om rekening mee te houden. De standaard van voortuinen in Nederland en België is heel laag. De meeste mensen (en dat zul je gezien hebben tijdens jouw wandeling in de buurt) geven helemaal niks om de inrichting van hun voortuin. Daarom is het belangrijk dat je los probeert te komen van wat ‘men’ normaal vindt.

  Dit is jouw kans om het anders te zien en anders aan te pakken, zodat jij jouw gasten kan verwelkomen op een manier die bij jou past. Jij kunt die heerlijke vierkante meters voor jouw huis gaan inrichten zoals jij dat wilt! Dus wil jij een moestuin, een pluktuin of een Japanse tuin? Ga je gang! Het is jouw plekje en het is aan jou om er iets van te maken.

  voortuin inrichting blij met je tuin

  Kan jij niet wachten om aan de slag te gaan met jouw tuin inrichting? Meld je dan aan voor mijn gratis online tuininspiratie workshop! Ik leer je tijdens deze workshop om de basis van jouw nieuwe tuinplan neer te zetten.

  Na het volgen van de workshop weet je hoe je een mooie (voor)tuin maakt waar jij blij van wordt. Ook ontdek je hoe een persoonlijk tuinontwerp binnen jouw bereik ligt en hoe je structuur krijgt in de wirwar van tuinideeën in je hoofd. Zie ik je binnenkort online? Dat lijkt me leuk!

   

   

  Vond je dit een handig artikel? bewaar hem voor later!

  Je kent het vast wel… Je hebt een handig artikel gelezen, dat je later nog eens terug wilt lezen. Maar waar bewaar je zoiets? Zelf vind ik het heel handig om al mijn tuininspiratie te bundelen en bewaren op Pinterest.

  Wil jij dat ook? Het is super simpel. Klik hieronder op de knop ‘Bewaren’ en bewaar de afbeelding op jouw eigen Pinterest profiel. Zo verlies je het artikel niet meer uit het oog. Heel fijn!

  voortuin inrichting blij met je tuin