Wat kun je soms verlangen naar een heerlijke romantische tuin. Een plek waar je kunt dwalen tussen bloemen en kruiden, met her en der een knus hoekje. Een bloemrijke, weelderige tuin waar vlinders en bijtjes om je heen dartelen. Zo’n plek waar jij helemaal op je gemak bent, bloemen kunt plukken en groenten kunt verbouwen en kruiden kunt plukken voor bijvoorbeeld een salade of lekker soepje. Voor (klein)kinderen is de tuin een geweldige plek om te ontdekken en avonturen te beleven. Zo’n soort tuin noemen we ook wel een cottage tuin.

Van oudsher is de Engelse cottage tuin een gebruikstuin. Een tuin waar je alles kon vinden wat je nodig had in het dagelijks leven, van kruiden tot groenten. Nu is de cottage tuin meer een familietuin met veel ruimte om van alles te doen en je je creativiteit kwijt kunt. Waardoor het ook direct minder erg is, als je niet altijd even veel tijd hebt voor tuinonderhoud. In de cottage tuin is ruimte voor iedereen; voor het gezin, maar ook voor vlinders, bijen, egeltjes en andere dieren. En in dit artikel geef ik je praktische tips om van jouw eigen tuin een gezellige cottage tuin te maken.

 

8 tips voor het tuinontwerp van jouw cottage tuin

Hoe maak je van je nu nog wat saaie tuin een romantische cottage tuin? Een romantische cottage tuin lijkt heel erg ongeordend, maar schijn bedriegt. Iedere goede tuin heeft een bepaalde structuur en indeling. Een fijne tuin heeft een goed doordachte indeling, maakt gebruik van de unieke kwaliteiten van de tuin en voelt aan als een warme jas. Binnen een cottage tuin is er ruimte voor kleine gezellige hoekjes en kan jij je ei kwijt wat betreft tuinieren. Je kunt zelf je stempel drukken en daarom is jouw toekomstige cottage tuin een unieke plek.

Het klinkt misschien ingewikkeld om een ongeordende tuin met structuur te creëren. Laat dit idee je niet tegenhouden, want een tuin in cottage sfeer ligt ook binnen jouw bereik. Zelfs als je een kleine tuin hebt. Je kunt gemakkelijk leren hoe je zelf zo’n cottage tuin kan ontwerpen en met de volgende tips kan je vandaag nog aan de slag.

  

cottage tuin ontwerpen

 

 

1. De basiselementen van een cottage tuin

Er zijn een aantal basiselementen die sowieso een plekje verdienen
in jouw toekomstige knusse tuin, denk aan: 

  • rijk gevulde bloemborders;
  • idyllische hekjes en poortjes;
  • slingerpaadjes;
  • een schattig huisje, schuurtje of kasje;
  • verweerde muurtjes;
  • en een hoekje met een schattig bankje.

Dus wil je zelf een cottage tuin gaan ontwerpen? Neem deze onderdelen in ieder geval op in je plan en dan heb je het begin van je cottage tuin al gemaakt.

 

2. Pareltjes in je tuin

Iedere tuin heeft haar pareltjes: de plekjes waar je graag bent, waar je graag zit en die ‘gewoon goed’ voelen. Als jij je eigen tuinontwerp gaat maken, dan is het de kunst om die plekjes van te voren op te speuren en ze in je ontwerp ‘op te poetsen’. Dus ga naar buiten en ervaar in de tuin welke plekjes je het fijnste vindt, zodat je die kunt vastleggen in je plan.

 

3. Deel je cottage tuin handig in

Jouw toekomstige cottage tuin kan bestaan uit planten, bomen en bloemen, maar ook uit groenten en kruiden. Zorg ervoor dat je tuin logisch wordt ingedeeld; de kruiden dicht bij je keuken en veel zon voor je borders. En daartussen plan je (slinger)paadjes die alle plekjes van de tuin met elkaar verbinden.

 

4. Klein = knus

Het opdelen van je tuin is een spannende stap wanneer je een nieuw tuinontwerp maakt voor je tuin. De ruimte die je hebt in je tuin (en waar je trots op bent), voelt die straks nog wel zo ruimtelijk? En maak ik het niet te klein? Daar hoef je niet bang voor te zijn. Kleine ruimtes in je tuin geven een knus gevoel en het zorgt er ook voor dat je op elk plekje een andere beleving kunt creëren. Hierdoor voelt het alsof je in elke ruimte nieuwe dingen kunt ontdekken, zie hiervoor ook de alinea over zichtlijnen.

Let er wel op dat iedere ruimte functioneel blijft. Denk aan genoeg ruimte voor je eettafel en stoelen, maar zorg er ook voor dat je met een kruiwagen door je tuin kunt rijden en de kinderen genoeg ruimte hebben om te spelen.

 

5. Werk met zichtlijnen

Iedere goed ontworpen en fijne tuin bevat slim gekozen zichtlijnen. Tuinarchitecten gebruiken ze al eeuwenlang om de mooiste tuinen te maken. Met behulp van zichtlijnen leid je mensen door je tuin. Het bepaalt waar je naar kijkt in de tuin als je op het terras zit of op een bepaalde plek in de tuin staat. Subtiele grapjes, mooie stillevens en rustpunten vormen ‘de kers op de taart’ van jouw toekomstige tuin. Je tuin wordt een heerlijke plek om te dwalen, weg te dromen en ontdekken. Leer zichtlijnen toepassen in jouw tuinontwerp en je tuin wordt een te gek geheel.

 

cottage tuin ontwerpen

 

6. Voeg contrast toe

Spanning breng je in de tuin door te werken met contrast. Zet bijvoorbeeld strakke beplanting (hagen, vormbomen, etc.) naast losse beplanting (bloemen en siergrassen). Combineer industriële materialen, zoals ijzeren hekjes met natuurlijke materialen, zoals hout en grind. En maak gebruik van rechte lijnen en organische vloeiende vormen. Dit zorgt voor het weelderige gevoel en hiermee voorkom je dat je te veel van het zelfde naast elkaar zet of er juist een onsamenhangend geheel van maakt.

 

7. Houd ruimte voor verandering en spontaniteit

Zorg dat het basisontwerp van je tuin op orde is, want anders gaat het aanvoelen als een onsamenhangend geheel. Daarnaast is het gewoon fijn om te weten wat je aan het doen bent en gericht je geld en je energie in je tuin te investeren. Het is namelijk heel makkelijk om zonder plan een middagje te shoppen in het tuincentrum en een dag plezier te hebben in je tuin, om er vervolgens na een jaar achter komen dat je de bloemen toch niet op de juiste plek hebt neergezet en je enkel geld verspild hebt.

Toch wil ik je wel meegeven dat een cottage tuin valt of staat bij het toelaten van nonchalance en creativiteit. Wanneer je je tuin dus al bij het ontwerp en de aanleg helemaal bedenkt en vol plant, dan mis je dynamiek en zal je het echte cottage gevoel gaan missen. Houd ruimte in je plan voor hoekjes en randjes om bloemen te laten uitzaaien. Ieder jaar kan je (afhankelijk van jouw budget, tijd en energie) weer een nieuw hoekje aanpakken en jouw eigen stempel drukken.

De cottage tuin is steeds in beweging, het is geen statisch geheel. Verbind jezelf met je tuin door er steeds weer iets moois van jezelf in te leggen. Durf te experimenteren en gun jezelf de vrijheid van verandering.

  

8. Doe online inspiratie op voor jouw tuin

De Britse hovenier Carol Klein heeft een grote en prachtige cottage tuin in Groot Brittannië. Om helemaal in de cottage sfeer te komen, kan je haar prachtige serie ‘Life in a cottage garden’ kijken. Ze neemt je in alle seizoenen mee in haar tuin. Dit gaat je gegarandeerd veel inzicht geven in de toepassing van planten voor jouw eigen tuin. Kijk de serie hier op YouTube.

 

Kan je niet wachten om je eigen cottage tuin te ontwerpen? Ik help je graag op weg in mijn gratis online tuininspiratie workshop. Ik leer je tijdens deze workshop hoe je jouw volgende stap kunt bepalen voor je nieuwe tuinplan, hoe je een mooie tuin maakt waar jij je op je gemak voelt, hoe een persoonlijk tuinontwerp binnen jouw bereik ligt en hoe je structuur krijgt in de wirwar van tuinideeën in je hoofd.