Je tuin is er wel maar ook weer niet. Je wilt je eigenlijk meer verbinden met de natuur en jouw  tuin intensiever beleven. Weten, voelen en ervaren welk seizoen het is. Is dit herkenbaar?

Ik geloof dat je blij wordt van je tuin als je er zelf mee aan de slag gaat. Je ermee verbindt door er een prachtige plek te creëren, waar je ontspanning kan vinden voor jouzelf en de lieve mensen om jou heen. Dát is hoe je -naar mijn mening- blij wordt met je tuin.

De sleutel naar een fijne tuin, is je richten op het aanspreken van jouw zintuigen in je tuin. Je neus is één van de organen die jou (vaak onbewust) laat verbinden met een plek. Denk maar aan de geur van koffie. Zodra je de koffiegeur ruikt, krijg je zin in een kopje en wil je het liefst direct een kop koffie drinken. (Mits je koffieliefhebber bent natuurlijk. ;)) Zo werkt het ook met de geur van bepaalde bloemen, herfstbladeren, bloesem, etc. Zodra je het ruikt verlang je naar dat seizoen, naar die plek.

Welke geur maakt jou gelukkig? Wat laat jou terug gaan naar de tuin(en) van jouw jeugd? Welke geur geeft jou een heerlijk gevoel, omdat het bijvoorbeeld aan vakantie doet denken? Soms loop je ergens en voel je je opeens intens tevreden. Dat komt vaak niet alleen door dat wat je ziet, maar ook juist door wat jouw overige zintuigen waarnemen.

Je tuin is er niet alleen voor het picture perfect plaatje. Wanneer je door je tuin loopt dan wil je deze intensief ervaren. En ik zal je een paar tips geven over hoe jij er zelf voor kunt zorgen dat je het accent in je tuin gaat verleggen naar fijne geuren, zodat je nog meer kunt gaan genieten van jouw prachtige tuin. Je gaat leren hoe je je tuin nog meer kunt ervaren door geur.

3 tips om jouw neus te prikkelen in jouw tuin

Het accent op geur leggen en je tuin meer ervaren door geuren hoeft niet moeilijk te zijn. Het enige wat je moet weten is wat jij  lekker vindt ruiken en hoe je die geur toepast in jouw tuin. Het is namelijk een kwestie van zelf bewuste keuzes maken over de indeling en toepassing van planten, zodat je op onbewust niveau meer connectie kan maken met jouw tuin en er nóg meer van kan genieten.

1. zet kruiden in jouw tuin

Kruiden zijn heerlijk aromatisch en het afgeven van geur is echt ‘hun ding’. De ene keer geven ze geur af door de warmte van de zon en de andere keer gebeurt het doordat het blad wordt aangeraakt of gekneusd. Dat is iets waar ik zelf ook heel erg van kan genieten: het kneuzen van kruidenbladeren om de geur nog beter te kunnen ruiken.

Weet je wat het fijne is aan de geur van kruiden? Ze doen je vaak denken aan vakantie. Een lavendel roept vaak de gedachte aan Frankrijk op. Terwijl de geuren van rozemarijn en basilicum op hun beurt weer doen denken aan Italië. Het vakantiegevoel zorgt vaak voor ontspanning, dus het is eigenlijk een absolute must om een paar kruidenplantjes in de tuin te verwerken. Bestel hier gelijk je kruidenplanten (aff.).

Ik zal je alvast een kleine tuinontwerptip meegeven om kruiden zelf een fijne plek te geven in jouw tuin. Er zijn namelijk twee interessante tuinelementen die je gemakkelijk in jouw tuin(ontwerp) kunt toepassen en voor fijne geuren zorgen: kamille gazons en tijmpaden. Wanneer je hier overheen loopt, wordt het blad gekneusd en stijgt er een heerlijke geur op.

Wil je nog meer weten over hoe je kruiden een onderdeel kunt laten zijn van jouw tuin? Lees dan deze blog eens over kruiden in de tuin.

 

2. ga voor bloemen waar jij blij van wordt

Ook bloemen zorgen voor geur in de tuin. Maar de ene bloem geurt sterker dan de andere en de ene bloem geurt anders dan de andere. Ga op zoek naar de geur waar jij gelukkig van wordt (dat is niet voor iedereen hetzelfde!) en zorg dat je deze plant een plek geeft in je tuin.

Ga op onderzoek naar wat jij fijn vindt. Je denkt misschien direct aan bloeiende vaste planten en eenjarigen, maar kijk ook eens naar de klimplanten, zoals kamperfoelie, rozen en blauwe regen. En vergeet ook bomen en struiken niet! Ook zij kunnen geurende bloemen hebben, bijvoorbeeld de sering, linde en acacia. Het is een heerlijke zoektocht, volg gewoon je neus!

 3. kies bewust de plekken uit

Natuurlijk hoeft het accent op geur niet voor jouw hele tuin te gelden. Je kunt jouw favoriete geurige planten het beste op de meest windluwe en zonnige plekjes in de tuin plaatsen, als je het accent op hun geur wilt leggen. Om de geuren in je tuin intens te ervaren moet je er namelijk voor zorgen dat de wind ze niet wegblaast. Dit kan je onder andere voorkomen door heggen en struiken te planten, zo houd je de geur in je tuin.

Wil jij je tuin grootschalig aanpakken? Denk dan eens aan het aanleggen van een geurtuin: een tuin waar de nadruk in de eerste plaats ligt op geuren (en niet alleen op kleuren en vormen). Maar je kan natuurlijk ook jouw tuin subtiel wat meer geuraccenten geven met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld door de juiste beplanting te kiezen. Het gaat er om dat jij er vrolijk en blij van wordt. Bij alle keuzes die je gaat maken voor je toekomstige tuin geldt: zorg dat je hart er een sprongetje door maakt.

Je tuin is belangrijk voor je, anders zou je dit artikel niet lezen. En dat kan ik alleen maar volledig beamen. Het is meer dan alleen een decor waarin jij je ontspant na een drukke dag. Je verbindt je met deze natuurlijke plek door je zintuigen aan te spreken en daar is soms een verandering voor nodig. Soms betekent dit een grootse herinrichting en soms enkel wat kleine aanpassingen. Kies wat op dit moment het beste bij jou past, nu misschien een kleine aanpassing en volgend jaar een grotere ingreep. Het is aan jou!

 

Mocht je er nu naar verlangen om je tuin écht aan te pakken met grote veranderingen en ga je bijvoorbeeld jouw tuin verbouwen? Dan wil ik je uitnodigen om mee te doen aan een van mijn gratis tuininspiratie workshops. Deze workshops geef ik live en online. Een ontzettend leuke en laagdrempelige manier om je door mij te laten inspireren om je eigen tuinplan te maken en daarmee jouw eigen fijne geurige tuin te gaan creëren. Ik leer je het op je eigen manier te doen en binnen de mogelijkheden die jij hebt. Deze gratis workshop is waardevol, omdat ik je als het ware aan de hand neem en jij in 1,5 uur tijd eindelijk die eerste stap zet richting jouw droomtuin. Doen dus!

Zie ik je snel?

Liefs, Hermineke van BLIJ MET JE TUIN

 

Vond je dit een handig artikel? bewaar hem op pinterest!

Herken je dit? Je hebt een fijn artikel gelezen en een idee gekregen waar je later mee aan de slag wilt. Maar op het moment dat je bezig wilt, denk je: “Hoe zat dat ook alweer?”. Ja, zie dan dat ene artikel maar eens terug te vinden.

Wil je dit artikel later nog eens teruglezen? Sla hem dan op via Pinterest! Hoe? Klik hieronder op de knop ‘Bewaren’ en bewaar de afbeelding op jouw eigen Pinterest profiel. Een ideale plek voor al jouw tuininspiratie.